Як діяти у випадку домашнього насильства?

Як діяти у випадку домашнього насильства?

Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» проводять щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня. Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Ми поспілкувалися з юристом Олегом Босаком та керівником ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарасом Щербатюком про ознаки вчинення домашнього насильства, алгоритм дій жертви, яка потрапила в таку ситуацію та правове врегулювання конфлікту.

Види та ознаки вчинення домашнього насильства

– Зазвичай люди, які зазнають домашнього насильства, не розуміють, що зіткнулись із ним. У суспільстві побутує думка, що насильством слід вважати лише фізичний вияв агресії. Проте експерти виокремлюють різновиди, зокрема, це психологічне, економічне, сексуальне та фізичне насильство, – зауважив Олег Босак.

За словами юриста, психологічне насильство може проявлятись у тому, що людина принижує та маніпулює жертвою, зневажає та ігнорує її бажання, думки, почуття. До цього виду насилля також зараховують переслідування, постійний контроль з боку кривдника та погрози. Якщо вас ігнорують чи дискримінують через ваші переконання, віросповідання, національну, расову належність чи походження, шантажують – усе це є одним із проявів психологічного насильства.

– Коли вас обмежують у доступі до грошей чи забороняють використовувати ваші кошти так, як вважаєте за потрібне, це можна вважати економічним насильством. До нього варто зарахувати і пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва та шантажування, – зазначив юрист.

Фахівець розповів, що якщо вас ґвалтують або примушують до небажаних сексуальних контактів, то це приклад сексуального насильства. Примус до сексуального контакту з іншими людьми, збочених форм, до роботи у порноіндустрії чи секс-бізнесі, до вагітності чи аборту також вважаються виявом сексуального насильства.

Фізичне насильство проявляється в побиттях, обмеженні свободи: коли не випускають із будинку або, навпаки, не впускають. Насильством слід вважати змушення до вживання алкоголю чи наркотичних засобів. Погрози вбити чи навмисно створити ситуацію, яка може загрожувати вашому життю та безпеці, примусове переміщення в межах держави або за кордон, позбавлення їжі, сну чи відпочинку експерти також називають виявами домашнього насильства.

Сигнали щодо схильності людини вчиняти домашнє насильство

Варто звернути увагу на індикатори схильності до насильства. Серед них такі чинники, як: партнер робив спробу задушити жінку, вчиняв невдалі спроби суїциду, вбивав домашніх тварин, має доступ до зброї і досвід застосування її проти людей, може входить у «божевільний» стан, погрожував вбивством. Окрім цього, можливо, хтось із близьких кривдника покінчив життя самогубством, він вчиняє насильство щодо дітей, скоював раніше жорстоке насильство щодо будь-кого, має потребу здійснення постійної влади та контролю над життям жінки, ставиться до неї як до своєї власності, використовує важкі наркотичні засоби, має потребу завдавати біль та ображати інших, колись ґвалтував потерпілу чи будь-кого.

Алгоритм дій людини, щодо якої вчиняли домашнє насильство

Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства, найголовніше – не мовчати. Експерти радять розказати близьким, знайомим про такі факти і звернутися в поліцію у випадку необхідності.

– Якщо чоловік або жінка вчиняють домашню насильство стосовно партнера або дітей, то одразу потрібно телефонувати в правоохоронні органи і фіксувати правопорушення. Після цього поліція має надіслати в найкоротші терміни своїх представників до помешкання або місця їхнього перебування й розібратися, чи було вчинено домашнє насильство. У випадку, якщо ситуація критична, то правоохоронці мають право винести терміновий заборонний припис на спілкування з одним із подружжя, – сказав Тарас Щербатюк.

За словами фахівця, припис передбачає заборону відвідування місця спільного проживання, спілкування та наближення. Такий заборонний припис може тривати до 10 днів.

– Якщо жінка немає де проживати з дитиною, то вона може тимчасово посилитися в шелтері. У Черкасах – це жіночий кризовий центр «Мережка». Вона зможе пережити в центрі, поки не мине критичний період і паралельно попрацювати з психологом і юристом, – зазначив Щербатюк.

У випадку, якщо тривалий час проти вас здійснювалося фізичне насильство, необхідно зняти побиття. На судмедекспертизу направляє дільничний інспектор або інший співробітник поліції районного відділення, до якого звернетесь із заявою про насильство.

–Якщо не допомагає терміновий припис і подружжя не знаходить спільної мови, а також є ризик виникнення домашнього насилля в подальшому, то досить часто шлюб розривають. Тоді Черкаський правозахисний центр готовий надати юридичну допомогу щодо розірвання шлюбу та стягнення аліментів з кривдника. Надалі ми здійснюємо юридичний супровід. Зокрема, щодо підготовки документів, роз’яснення як діяти в тій чи тій ситуації, як взаємодіяти з правоохоронцями та інше, – зауважив Тарас Щербатюк.

Якщо немає можливості розповісти про насильство знайомим, то можете звернутися на гарячу лінію 0 800 500 335 або 116 123 з будь-якого телефону по всій території України. Лінія є безкоштовною, анонімною та конфіденційною. Тут вам порадять, що робити у вашій ситуації.

Також ви можете зателефонувати у Черкаський жіночий кризовий центр «Мережка» за номером: 54-35-22, 093-08-14-310.

Підготувала: Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x