Черкаські школярі харчуватимуться за новим меню

Черкаські школярі харчуватимуться за новим меню

Із 1 січня 2022 року черкаські школярі харчуватимуться за новим меню. Наразі у школах продовжують апробувати нові страви. Про це повідомляють у пресслужбі Черкаської міської ради.

 

Зокрема сьогодні у школі № 27 тестували страви двох днів осіннього меню: салат із відвареного буряку, кабачки, цвітна капуста запечені з сметаною, плов із курячим м’ясом, печеня по-домашньому, сир твердий, чай із лимоном, хліб і фрукти; овочеве асорті, салат із капусти з сиром, котлета по-міланськи з сиром, шніцель курячий, каша пшенична, каша пшоняна, узвар.

Із нового року учні будуть щодня харчуватись новими стравами, адже нове меню чотиритижневе та сезонне. Також, впроваджується практика «страви на вибір» − діти зможуть вибирати, що їм їсти із запропонованого асортименту.

 

Якість нових страв перевірили міський голова Анатолій Бондаренко разом із заступницею Анастасією Чубіною, керівництвом департаменту освіти та гуманітарної політики, а також директором школи.

«Запропоновані для шкільного харчування страви мають естетичний вигляд, досить смачні, і головне − корисні. Чудово, що у меню присутні сезонні фрукти та овочі, є доволі великий об’єм м’яса, немає шкідливих інгредієнтів. Сподіваюся, що воно сподобається учням. Повноцінне, збалансоване харчування є однією з умов нормального функціонування дитячого організму. Тож отримуючи раціональне харчування, наші школярі будуть здоровішими та енергійнішими», − прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко.

 

«Міська влада приділяє значну увагу реалізації заходів із реформування системи шкільного харчування. У вересні відбувся міський форум «Реформа шкільного харчування в місті Черкаси – досвід та перспективи», під час якого директори шкіл та організатори харчування ознайомились із оновленим меню, особливостями його приготування, з новим кухонним обладнанням, а також мали можливість поспілкуватись із представниками влади, контролюючих органів та провідними кухарями. А нещодавно була затверджена Програма організації харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси на 2022−2024 роки», − додала заступниця міського голови Анастасія Чубіна. 

Відзначимо, що упродовж 2020−2021 років набула чинності низка нормативних актів, відповідно до яких виникла потреба у розробці нової програми харчування учнів. Так, Кабінет Міністрів України постановою № 305 затвердив нові норми і порядок організації харчування у закладах освіти. Уже в новому навчальному році цими документами передбачена відповідна калорійність страв та меню для учнів й встановлені обмеження щодо продуктів, що містять сіль, цукор і жири. Натомість у щоденному раціоні учнів мають бути такі продукти: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти, один раз на тиждень – риба морська, два рази на тиждень – м’ясо.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x