Тисячі «азотівців» мітингували, щоб зберегти підприємство

Тисячі «азотівців» мітингували, щоб зберегти підприємство

На Соборній площі в Черкасах відбувся масштабний мітинг. Причина – вимушена і вже тривала перерва у роботі ПАТ «Азот». Протестувальник вимагають від влади України урегулювання питання відновлення роботи українських виробників мінеральних добрив Ostchem. Учасники заходу наголошують: під ударом зараз перебувають економічна та соціальна сфери регіону та сільськогосподарські виробництва країни. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Тисячі «азотівців» мітингували, щоб зберегти підприємство
Зараз на ПАТ «Азот» працює близько 3 800 осіб. Близько 200 – звільнилися за недавній період. Затримка заробітної плати становить два місяці. І чи матимуть ці люди роботу і зарплату надалі – під питанням.

Три підприємства – «Азот» черкаський, рівненський та сєвєродонецький стоять. Виробництво зупиняли в аварійному режимі, і це третя зупинка за останні півроку. Про це повідомив директор регуляторної політики групи Group DF Ігор Гольченко.
Тисячі «азотівців» мітингували, щоб зберегти підприємство
«Формальна причина зупинки – неоплата за газ, а насправді – нестача оборотних ресурсів. Це через те, що передоплата, яка мала надійти для закупки українських добрив, ідуть на закупку російських добрив. Тричі передоплата нараховувалася не національному виробнику, а закордонному. Україна закуповує імпортну продукцію, а вітчизняний виробник потерпає від збитків. Українських добрив на осінь цього року може не бути. Ми можемо просто не запуститися» – зазначає директор. – Наші вимоги: віддайте нам той газ, за який ми заплатили – 345 мільйонів, цього нам вистачить, щоб виробити добрива для осінньої посівної і закрити весняну кампанію. І вирівняйте умови конкуренції – нас і росіян. Бо при такій ціні на газ ми неконкурентноздатні», – наголошує директор регуляторної політики групи Group DF Ігор Гольченко.

Від імені міської ради виступив заступник міського голови Черкас Станіслав Овчаренко. Він повідомив, що Анатолій Бондаренко поїхав до Києва, де спробує зустрітися із керівництвом країни, і обговорити ситуацію, що виникла з підприємством. Також чиновник висловив солідарність і підтримку мітингувальникам.
Тисячі «азотівців» мітингували, щоб зберегти підприємство
З промовами виступили також міські і народні депутати, підприємці. На думку багатьох із них, від ліквідації ПАТ «Азот» потерпатиме соціальна сфера, і сільське господарство.
– Для нашої області це стане ударом і призведе до катастрофічних наслідків: скоротяться надходження до бюджету (як місцевого так і державного), а зрив посівної через невчасне внесення мінеральних добрив призведе до зниження урожайності в АПК та зменшення валютних надходжень країни, – зазначив представник «Азоту», депутат Черкаської міської ради Іван Сухарьков.

– Ми хочемо бачити Прем’єр-міністра в Черкасах. Більш важливої проблеми в регіоні зараз немає. Нам байдуже на бійки олігархів між собою! Забезпечте роботу заводу. Ми повинні бути впевнені у завтрашньому дні. Тому друга вимога – негайно дати газ для запуску заводу. Якщо Черкаси не почують, ми підемо до них, – проголосив Павло Карась, депутат міської ради Черкас.

– Дізнавшись, що сьогодні у вас такий мітинг, Черкаська продовольча компанія прийшла підтримати вас. Коли анексовано Крим, захоплені Донецьк та Луганськ, війна йде і тут, в центрі України. І це роблять наші судді і проросійські банки. 5 років я практично тримаю виробництво під обороною від оцих агресорів-захопників. – виступив генеральний директор ТОВ «Черкаська продовольча компанія»
Іван Пирог.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x