Зростання мінімалки та збільшення податків: зміни в грудні

Зростання мінімалки та збільшення податків: зміни в грудні

Від 1 грудня в Україні буде запроваджено цілу низку законодавчих нововведень, які стосуватимуться більшості громадян, пише ТСН.ua.

 

Зарплата та податки

Відповідно до змін, передбачених у законі про державний бюджет, від 1 грудня 2021 року в Україні зростуть мінімальна зарплата, розмір якої буде становити 6 500 гривень, та прожитковий мінімум, який збільшиться до 2 393 грн.

Підвищення розміру зарплати та прожиткового мінімуму вплине на:

  • розмір мінімального страхового внеску ЄСВ із зарплати працівників та доходів ФОП (за себе), самозайнятих осіб та членів фермерського господарства  – 1 430 грн;
  • максимальну величину бази нарахування ЄСВ − 97 500 грн;
  • максимальний розмір нарахованого ЄСВ – 21 450 грн.

 

Пенсії та соціальні виплати

Зростання прожиткового мінімуму для населення України спричинить за собою і підвищення пенсій. Мінімальна пенсія зросте до 1 934 грн. Разом зі всіма надбавками пенсіонери віком понад 65 років отримуватимуть мінімальні виплати в розмірі 2 600 гривень. Для учасників бойових дій пенсія складе 4 061 грн. Максимальний розмір пенсії збільшиться на 800 грн і становитиме 19 340 грн.

Підвищення розміру прожиткового мінімуму збільшує розмір аліментів − мінімум становитиме 1 050 грн (на дітей до 6 років) і 1 309 грн (на дітей від 6 до 18 років).

Громадяни, які є опікунами або піклувальниками дітей до 6 років, отримуватимуть допомогу в розмірі 5 250 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років − 6 545 грн (2,5 прожиткового мінімуму).

Діти з інвалідністю отримують виплати у розмірі 3,5 прожиткового мінімуму, тож допомога їм також зросте до 7 350 грн (на дітей до 6 років) і 9 163 грн (на дітей від 6 до 18 років).

Для безробітних українців максимальний розмір виплат становитиме 9 924 грн (чотири прожиткові мінімуми).

 

Нова послуга в «Дії»

Від 1 грудня набуде чинності «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні».

Відповідно до нього, зареєструвати своє місце проживання можна буде через сервіс «Дія». За допомогою цієї ж технології вийде задекларувати зміну місця проживання, що спростить процедуру взаємодії з військкоматом для чоловіків. За таким же принципом працюватиме пенсійна та медична системи.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x