Представники Уманського НУС – учасники Міжнародного симпозіуму

Представники Уманського НУС – учасники Міжнародного симпозіуму

Делегація представників Уманського національного університету садівництва на чолі з ректором університету Оленою Непочатенко взяли участь у Міжнародному симпозіумі «Проєкт «Норвегія – Україна» (NUPASS) як модель соціальної та професійної адаптації ветеранів. Перспективи інтеграції до державної системи України». Організували його Міжнародний фонд соціальної адаптації та Nord університет за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.

 

Під час зустрічі учасники обговорили результати співпраці Міжнародного фонду соціальної адаптації, партнерів і виконавців проєкту NUPASS, Міністерства у справах ветеранів, міжнародних організацій щодо інтеграції моделі соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей у державну систему України.

У межах Міжнародного симпозіуму підписали два Меморандуми про співпрацю: між Міністерством у справах Ветеранів України та Міжнародним фондом соціальної адаптації, між Міністерством освіти і науки України та Міжнародним фондом соціальної адаптації. Із боку МФСА Меморандуми підписав президент фонду Володимир Рубцов, від міністерств – міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет і міністр у справах ветеранів України Юлія Ларутіна.

 

 

До активного диспуту з доповіддю долучився і проректор Уманського НУС Михайло Мальований, який розповів про досвід реалізації проєкту в Уманському національному університеті садівництва й акцентував увагу присутніх на питанні створення при навчальному закладі Центру професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей. «Занурення потенційних учасників цього проєкту у мирне життя та їхнє становлення у власній бізнес-ніші принесе користь не лише самим військовослужбовцям, ветеранам і членам їхніх сімей, а й територіальним громадам, де вони провадитимуть діяльність, та безпосередньо державі, для якої соціально адаптовані, відповідальні громадяни з активною життєвою позицією є рушійною силою позитивних змін», – зазначив доповідач.

Уманський національний університет садівництва приєднався до проєкту на правах партнера на початку 2021 року. У межах обговореної програми професійної перепідготовки військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей здійснювалося практичне та теоретичне навчання загальним обсягом 500 годин на семестр за спеціальністю «Організація власного бізнесу в садівництві та овочівництві». У межах визначеної освітньої траєкторії проводилися семінари з інноваційних технологій вирощування в садівництві та овочівництві, бізнес-планування, особливостей використання сучасних інформаційних технологій, консультації з організації власного бізнесу, тренінги з психологічної підтримки, підтримувалася активна комунікація з випускниками-підприємцями.

Цілі, які переслідують учасники Міжнародного симпозіуму проєкт «Норвегія – Україна» (NUPASS) як модель соціальної та професійної адаптації ветеранів. Перспективи інтеграції до державної системи України» – це важлива справа для майбутнього всієї України.

 

 

За матеріалами Уманського НУС

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x