Застосування податкової соціальної пільги до доходів учасника бойових дій

Чергове роз’яснення щодо застосування податкових пільг. Сьогоднішня тема – право на отримання податкової соціальної пільги особою – учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, яка не є інвалідом. Відповідне роз’яснення можна прочитати у розділі «Письмові звернення» ресурсу «ЗІР», категорія 103.08.02. Дата відповіді 13.02.2017. Посилання: http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=pz

Згідно з п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
Відповідно до п. 167.1 ст. 167 Кодексу cтавка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих), крім випадків, визначених у пп. 167.2 – 167.5 ст. 167 Кодексу у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Водночас відповідно до п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Кодексу будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, що у 2017 році складає 800 гривень.
Згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2017 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 2240 гривень (1600 Х 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень).
Згідно з підпунктом «е» п.п. 169.1.3 та п.п. 169.1.4 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України, платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 відсотків суми звичайної пільги (у 2017 році – 1200 гривень = 800Х150%), якщо він є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Отже, учасник бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, за умови подання заяви про застосування пільги, копії посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідним органом, або документа, який підтверджує участь у бойових діях у період після Другої світової війни, має право у 2017 році на застосування податкової соціальної пільги у 1200 грн., якщо розмір його заробітної плати не перевищує 2240 грн. на місяць. Якщо зарплата більша, то пільга не застосовується.

Нагадуємо, що доходи учасника бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору, підлягають оподаткуванню як податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків, так і військовим збором за ставкою 1,5 відс.
Відповідно до п. 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України оподаткування доходів військовим збором продовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу), зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x