Депутати Черкаської облради ознайомилися із діяльністю онкодиспансеру

Депутати Черкаської облради ознайомилися із діяльністю онкодиспансеру

Депутати обласної ради завітали до Черкаського обласного онкологічного диспансеру, аби оглянути матеріально-технічне оснащення закладу. Вони ознайомились із планами розвитку підприємства, першочерговими потребами та методами медичної допомоги, що впроваджують фахівці.

Протягом зустрічі директор онкодиспансеру Віктор Парамонов розповів про проєкт будівництва бункера для нового лінійного прискорювача, який покращить ефективність променевого лікування онкохворих.

– Проєктна документація пройшла експертизу. Відповідно до цього, на території визначили майданчик біля центру радіаційної онкології, бункер буде приєднаний до нього. За словами фахівців, будівництво триватиме 7 місяців. Найголовніше – споруду облаштують так, що можна буде встановити лінійний прискорювач будь-якої моделі. Нині необхідно реалізувати відкриті торги, в яких братимуть участь підрядники, – сказав Парамонов.

У 2022 році Черкаський онкодиспансер буде першим медичним закладом в області та серед онкологічних лікарень в Україні, що запровадить відео- й аудіофіксацію хірургічних втручань в операційних блоках.

– За кошти обласного бюджету, НСЗУ та власні надходження ми закупили спеціальне обладнання. Відтепер весь перебіг операції записуватиметься на сервер й зберігатиметься в архіві. Доступ до відео буде обмежений. Варто зазначити, у камеру потраплятиме лише ділянка, на якій проводитимуть маніпуляції. Запис оперативного втручання забезпечує повну поінформованість та безпеку для пацієнта й лікаря, – пояснив директор онкодиспансеру.

Також депутати оглянули апарат для проведення гемодіалізу, на який виділили кошти з бюджету. За його допомогою пацієнтам здійснюють високоефективне очищення крові, зокрема й гемодіафільтрацію.

Обладнання використовують не тільки для хворих, які проходять гемодіаліз, але й для пацієнтів, яких із певної причини госпіталізують з приводу планової операції або онкопатології за направленням. Також очищення крові проводять реципієнтам, яким виконали трансплантацію нирки.

– Гемодіаліз не може бути вирішенням проблеми для хворих з тяжкою нирковою недостатністю – це паліативна допомога. Тому трансплантація нирок – це шанс на повноцінне життя і цей напрямок потрібно розвивати, – пояснив Віктор Парамонов під час зустрічі з двома пацієнтами, яким пересадили нирки. Для одного з них донором стала мама. Іншому пацієнту трансплантували нирку від посмертного донора.

Нині в онкодиспансері провели понад 60 трансплантацій стовбурових клітин кісткового мозку й 13 пересадок нирки. Це стало можливим завдяки лабораторному центру, що проводить комплекс аналізів для донорів та реципієнтів при пересадці як стовбурових клітин, так і органів.

– Ми в захваті від екскурсії, адже сьогодні дізналися багато нового та вкотре переконалися, що надання медичних послуг в онкодиспансері – на високому рівні. Від колег-депутатів хочу подякувати Віктору Парамонову, адже завдяки мудрості й наполегливості ви змогли не лише впровадити інноваційні технології, а й розвинути трансплантацію кісткового мозку, пересадку нирок. Окрім цього, з наукової точки зору ви даєте можливість вдосконалювати професійні навички молодим спеціалістам. Дякуємо, що закладу вдалося стати флагманами трансплантації й онкології не лише в області, а й в Україні, – зазначив депутат Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець.

Фото: Ігор Гайдай

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x