Навчаємося засинати правильно

Навчаємося засинати правильно

Із кожним днем ви лягаєте все пізніше й нічого не можете з цим вдіяти? А вранці почуваєтеся кепсько, бо недоспали? Якщо вам набридла ця шкідлива звичка – для вас ці підказки, які допоможуть виправити її.

Головне в цій справі – навчитися прислухатися до свого тіла. Експерти вважають це першим кроком до того, щоб створити умови для здорового сну. Також важливо повторювати щоденний ритуал, який передує засинанню. Ви умиваєетеся, чистите зуби… Так, це те, що потрібно! Продовжуйте робити це щовечора. А якщо ви ще й вимкнете телевізор, комп,ютер, телефон – це теж допоможе, так само як свідоме м’язове розслаблення і кілька дихальних вправ.

Готуйтеся поступово
Солодкий сон – страва, яку краще готувати на повільному вогні, вважають фахівці з проблем зі сном. Поступово зменшуйте свою активність, знижуйте рівень шуму, освітленість і температуру в приміщенні, де ви перебуваєте. Усе це стане для вашого мозку сигналом: пора переходити до сну.

Утома – ваш помічник
Ми часто боремося з втомою, вважаючи її слабкістю – зазначають деякі лікарі. Тож при перших ознаках стомлення біжимо за чашкою кави або чаю, щоб підбадьоритися. Але після 16.00 краще цього не робити. Адже саме в цей час організм природно починає готуватися до сну. Тому пийте воду або заспокійливий чай і дозвольте собі уповільнитися.

Ловіть момент
Не пропустіть вдалий момент, щоб заснути, – радять психологи. Ось ознаки, які допоможуть його розпізнати: очі заплющуються, вам важко сконцентруватися. Спробуйте підлаштуватися під цей момент і перепланувати свій звичний режим. Намагайтеся не збивати біологічний ритм. Наприклад, їжте в один і той же час. А якщо ви поїли раніше, то і в ліжко вирушайте раніше.

Усвідомлене розслаблення
Ця практика поєднує усвідомлене дихання з послідовним зняттям напруги в тілі. Зосередьте всю енергію в ступнях, відчуйте їх з усією виразністю і глибоко вдихніть через ніс. Затримайте дихання на три секунди і м’яко зігніть пальці ніг. Видихайте через рот і поступово розслабляйте пальці ніг і ступні. Повторіть. Потроху опрацьовуйте все тіло знизу вгору, розслабляючи коліна, стегна, живіт, груди й так далі. Ймовірніше, ви заснете раніше, ніж доберетеся до голови. Якщо доберетеся, останніми напружуйте повіки.

Свобода від стресу
Основна причина безсоння – стрес. Важливо звільнитися від стресу ще перед сном і не використовувати сон як засіб заспокоєння. Спробуйте таку вправу «Візьміть аркуш паперу і протягом 10 хвилин детально записуйте все, що вас турбує, і взагалі все, що прийде вам в голову». Звільніть таким чином свідомість, і вам буде легше відключитися від всіх турбот.

Час для себе
Часто ми відкладаємо відхід до сну тому, що тільки перед сном ми можемо присвятити час особистим потребам – подивитися фільм, зробити манікюр, почитати книгу. Зранку й до кінця дня ми насамперед беремося за виконання обов’язків на роботі, піклування про дітей, прибирання та куховаріння. І, впоравшись із цим усім, беремося за себе – коли вже пора спати. Тому відведіть у своєму денному розпорядку години для своїх потреб – коли ви будете читати, спілкуватися з друзями, робити манікюр. Тоді вам ніщо не заважатиме спокійно і вчасно лягти в ліжко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x