Що посадити в тіні на городі і в саду

Що посадити в тіні на городі і в саду

Ще зі шкільного курсу біології ми пам’ятаємо, що рослинам життєво необхідне сонячне світло. Без впливу світла зупиняється процес фотосинтезу в листках і стеблах, і рослина, врешті-решт, гине. Тому всі рекомендації щодо посадки овочів і ягід починаються, як правило, з одного речення «оберіть добре освітлювану сонцем ділянку». Але на будь-якому городі чи в саду є місця, куди сонячні промені заглядають нечасто. Під кронами плодових дерев, біля паркану чи за будинком завжди є клаптик землі, де і хотілося б посадити щось корисне, але ж – тінь. А що посадити в тіні, якщо нічого там не росте? А от і неправда! Деякі овочі і чагарники в тіні не просто виживають, а й дають непоганий урожай, попри убогий «світловий пайок».

Зазвичай словом «тінь» люди називають багато найрізноманітніших понять: від розсіяного напівсвітла, яке з’являється протягом кількох годин від листя молодої яблуні, до густої важкої напівтемряви соснових дерев і високих бетонних стін. У першому випадку можна взагалі висаджувати будь-яку рослину. Якщо тінь густа, але триває не більше половини світлового дня, можна висаджувати майже всі городні культури, крім найбільш сонцелюбивих: кавунів, гарбузів тощо. Вони розвиватимуться трохи повільніше за решту і плодоноситимуть пізніше, але на рівень врожайності це не вплине. В густій і постійній тіні, де навіть земля ніколи не висихає, виростити вдасться лише квіти певних видів.

На городі в невеликій тіні можна садити цибулю і часник на пір’я, щавель, естрагон та хрін. Із овочів у тіні можуть рости огірки і спаржа. З тінню можуть миритися салат, цвітна і білокачанна капуста, редиска і навіть буряк, але дозрівають ці культури в таких умовах значно пізніше за тих, що ростуть на сонці. Якщо тінь тримається на ділянці не більше 4 годин протягом світлового дня, на це місце можна садити квасолю, гарбуз, ревінь, черемшу, часник, прянощі. Редька і ріпа навіть більше полюбляють таку напівтінь, ніж сонце. Тут вони краще захищаються від гусені і хвороб. Справжнім королем тіні можна назвати хрін. Посадіть його хоч у найтемнішому закутку, і це не завадить рослині порадувати вас листям, без якого просто неможливо отримати смачні солоні огірочки, та соковитим пекучим корінням.
Непогано переносить постійну тінь малина, щоправда плодоносити вона буде трохи пізніше, ніж звичайна, але матиме більші ягоди. Поблизу паркану можна посадити як чорну, так і червону смородину. Їй цілком достаньо отримувати пряме світло бодай один раз на день. Крім того, під час літньої спеки тут буде зручно збирати ягоди. Бузок, шипшина, калина, аронія, жимолость, сніжноягідник можуть рости в тіні, але не варто їх садити біля паркану. Через деякий час вони піднімуться врівень із огорожею і самі почнуть давати тінь на город. Майже не потребує світла ірга – невелика кущова рослина, яка родить багато невеличких жовтих ягід із дуже приємним смаком. Єдиний її недолік у тому, що її дуже люблять птахи, і в пору дозрівання ягід з ними доведеться постійно боротися.
Також не варто забувати, що без прямого сонячного світла цілком можуть обходитися безліч багаторічних квітів: брунера, барвінок, конвалія, незабудка, різні види папороті, бузульники, морозник, примули, фіалки, анемони, медуниці, гортензії клопогони, анемони та ін. Можуть вирости тюльпани, але зацвітуть вони досить пізно. Якщо ж не бажаєте ризикувати овочевими культурами, а кущі вам на городі не потрібні, посадіть настурцію. Росте вона практично в будь-яких умовах, має великі і яскраві квіти, крім того, густе листя цієї рослини містить стільки мікроелементів, що є ідеальною сировиною для приготування компосту.

Реклама

3.8 4 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x