Якою була радіаційна обстановка на території області в березні?

Якою була радіаційна обстановка на території області в березні?

Упродовж березня 2017 року радіаційна обстановка на території Черкаської області була стабільною. Про це свідчать результати щоденних вимірювань потужності експозиційної дози гамма-випромінювання, далі по тексту гамма-фон, метеостанціями області. Гідрометеослужба контролює рівень гамма-фону на територіях, де розташовані метеостанції.

За повідомленням Черкаського обласного центру з гідрометеорології, добові значення гамма фону в березні коливались у межах 10 – 15 мікрорентген за годину (мкр/год). Значення на рівні 15 мкр/год були зафіксовані у місті Каневі (13 днів) та у містах Жашків, Звенигородка, Сміла, Черкаси – по одному дню. Мінімальні значенням гамма-фону спостерігались у містах: Золотоноша (4 дні), Чигирин (2 дні); Черкаси (1 день).

Середні значення гамма-фону за березень були такими:
11 мкр/год – у місті Золотоноша;
12 мкр/год – у містах Черкаси, Чигирин;
13 мкр/год – у м. Жашкові, Звенигородка, Сміла та Умань
14 мкр/год – у місті Канів.

Упродовж останніх років середні значення гамма випромінювання по всім вище вказаним населеним пунктам в основному стабільні. в порівнянні з 2016 роком намітилась тенденція до зменшення на метеостанціях Золотоноша та Звенигородка. Проте, не виключена ймовірність окремих коливань радіоактивності приземної атмосфери, що можуть виникати внаслідок небезпечних та стихійних метеорологічних явищ, антропогенних факторів на тлі залишкового чорнобильського забруднення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x