Яна Копійка: «Люди часто забувають дихати і придумують собі зайві проблеми»

Яна Копійка: «Люди часто забувають дихати і придумують собі зайві проблеми»

Здорове харчування, природне виховання, активний відпочинок та відсутність шкідливих звичок. Як створити здорову і фізично, і психічно родину не з чуток, а на власному досвіді знає Яна Копійка. Вона мама трьох хлоп’ят. Найстаршому сину Іллі 7 років, середньому Добромиру − 4, а найменшенькому Любомиру 9 місяців. Про велику сім’ю дівчина мріяла з юності, була впевнена, що у люблячих батьків має бути щонайменше 5 дітлахів. Яна переконана: що природнішим чином виховувати своїх дітей, то здоровішими вони будуть. А у цьому відповідно найкращий помічник – власний приклад.

До професії мами дівчина працювала бухгалтером, перші пологи змінили її життя повністю. Найперше, говорить Яна, змінився принцип харчування у родині.
– Ми припини їсти смажене, солоне, жирне, копчене і подібні шкідливі продукти. Велику роль у формуванні харчової культури зіграло природне вигодовування, – говорить багатодітна мамця. – У родині все готуємо або в мультварці, або запікаємо, і всі їдять однаково здорову їжу. Обов’язковим атрибутом і для мене з чоловіком, і для дітей є вода. Кожен член родини починає ранок зі склянки води і протягом дня не забуває підтримувати свій водний баланс. Без фанатизму, звісно, але не забуваємо пити воду.

Також у родині частково відмовилися від шоколаду, чипсів та сухариків. Замінюють усе натуральними овочами та фруктами. Дуже у родині полюбляють салати і макарони з сиром. І, зізнається Яна, що менше дитина звикає до шкідливих смаколиків у дитинстві, то менше їй кортить їх спробувати у майбутньому. Водночас у дітей ціліші зуби і здоровіший шлунок. Хоча, інколи в родині дозволяється частування свіжоспеченою піцою, яку приготував власноруч татко Олег.

Кожен член родини обов’язково займається своїм фізичним здоров’ям. Мама Яна відвідує заняття з кросфіту, тато Олег займається фізкультурою вдома, а діти ще шукають собі заняття до вподоби. Так, старший Ілля тривалий час відвідував футбольний гурток, потім займався боротьбою та скелелазінням. Середній син Любомир більш творча натура, тому батьки подумують відвести малюка на заняття з йоги, адже просто розтягування для хлопчака дуже втомливе. Менший син, з огляду на його ще юний вік, просто «їздить» на прогулянки з мамою на велосипеді.
Яна та Олег Копійки – вихованці скаутської організації «Пласт». Там із самої юності привчили до обов’язкового щоденного фізичного навантаження – руханка. Це набір певних управ, які потрібно виконувати щоранку або протягом дня задля підтримки свого фізичного здоров’я. Водночас кожного малюка родина привчала до загартовування.
– Дуже важливо ввести заняття спортом у режим, сформувати собі і дитині звичку робити зарядку. Наприклад, оскільки старший син на альтернативному навчанні вдома перебуває, ми ввели за правило чергувати розумове навантаження з фізичним. Так він знає, що після тривалого сидіння за комп’ютером чи книжкою, йому потрібно зробити руханку, – говорить молода мама. – Я ж дуже люблю їзду на велосипеді.

До відпочинку в цій родині також ставляться відповідально. Лише активні посиденьки з іграми і без алкоголю, мандрівки в село, поїздки на дачу, походи в ліс з наметами. Яна користується слінгом, що дозволяє їй бути більш мобільною у пересуванні з дитиною.
Водночас молода мама займається громадською активністю. Один раз на тиждень Яна проводить виховні заняття для учасниць організації «Пласт» віком 10-12 років. Там розповідає юним дівчатками про важливість фізичного розвитку, дотримання морально-етичних норм, основ здорового способу життя. Усе – у контексті любові до себе, своєї країни і майбутнього своїх дітей. Заняття проводить практичні, в ігровій формі, пояснює усе на власному прикладі. Не забуває молода мама відвідувати різні тренінги, семінари і для власного розвитку.
Яна Копійка разом із чоловіком прихильники природного виховання своїх дітей. Це означає закласти в своїй родині фундамент фізичного, психічного і морального здоров’я, слідуючи природному розвитку своєї дитини. Сюди входить і спільний сон (дотримання правила «Я в безпеці»), і тісний контакт (використання слінгу замість візочка), і грудне вигодовування. Молоді батьки кажуть, що за таким принципом легше жити.
– Вважаю, що люди часто забувають дихати і придумують собі зайві проблеми замість того, аби жити нормальним здоровим життям, розвиватися відповідно до того, якими нас створила природа, – говорить Яна Копійка. – Зменшіть свої клопоти із приготуванням їжі, обмежтеся лише натуральними продуктами, скоротіть число непотрібних речей в домі і навчіться відпочивати активно, без алкоголю, і тоді, зможете дихати вільно і жити здорово.

Спілкувалась Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x