Курилик був митцем Канади й України

Курилик був митцем Канади й України

Водоспад Ніягара гуде на межі США і Канади і саме на канадському березі розташувався музей художника Василя Курилика, а також його постійна виставка «Український піонер» – картини, намальовані на шести дерев’яних панелях в Ніяґара-Фалс музеї восени 1971 року. Картини розповідають про прибуття українців до Канади та перші нелегкі роки їхнього життя у новій країні.
Українці в Канаді зробили відчутний вклад до письменства, педагогіки, мистецтва. Василь Курилик показав українську людину в Канаді, яка творила цю Канаду й залишилася в ній жити, продовжувати себе в ній.

Курилик був митцем Канади й України

В. Курилик народився 3 березня 1927 року в сім’ї українського фермера у Відфорді, в канадській провінції Альберта. Його родове коріння виводиться з Буковини, звідки в 1896 році його дід і бабуся виїхали у пошуках кращої долі за океаном.
В. Курилик в 15 років пішов з дому у самостійне життя. Працював лісорубом у провінціях Онтаріо і Квебек, у Манітобі закінчив школу і університет, малярства вчився у Мексиці, в Англії. Поїхав до Святої Землі, де ходив Христос, й усі ці місця пройшов пішки та намалював 160 картин.

Курилик був митцем Канади й України

Із своїми картинами В. Курилик вперше виступив в 1960 році в Торонто. Від того часу майже кожного року відбувалися виставки творів митця. Вийшло декілька монографій про нього та кольорових альбомів, а також п’ять кінофільмів.

Курилик був митцем Канади й України

В. Курилик мріяв побувати на батьківщині своїх предків й в 1970 році побував в столиці України, а також у Львові, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Полтаві. У Каневі В. Курилик намалював «Дух Шевченка витає над Канадою» – духовне освідчення любови до України. Знову відвідав Україну у вересні 1977 року і там створив майже 100 рисунків. Повернувшись до Канади, закінчував свої ескізи вже у шпиталі, працюючи майже до останнього дня. В. Курилик помер 3 листопада 1977 року. У його спадкові понад 10 тис. картин, малюнків та ескізів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x