«Холодний Яр» стане національним природним парком

«Холодний Яр» стане національним природним парком

Національний природний парк «Холодний Яр» створять на території Черкаського району незабаром. Відповідний Указ № 2/2022 підписав президент України Володимир Зеленський напередодні.

До складу парку передається в постійне користування 6,8 тис. га земель державної власності. Таке рішення ухвалили з метою збереження, відтворення, ефективного використання природних комплексів та об’єктів Середнього Придніпров’я, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

–Екологи, громадські активісти не одне десятиріччя боролись за створення в Холодному Яру на Черкащині національного природного парку. Сьогодні ми ще на крок наблизились до того, щоб зберегти ці унікальні й типові природні комплекси та передати їх під особливий режим охорони держави,— прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Згідно з документами, Кабінет Міністрів має забезпечити затвердження в шестимісячний термін положення про новостворений парк та внести зміни щодо зазначеного природоохоронного об’єкту, межі яких були розширені.

Уряд також повинен до 2024 року вирішити питання щодо надання земель.

Довідково: Холодний Яр є унікальним об’єктом. Це реліктовий лісовий масив у центрі України. На його території зосереджено близько 150 унікальних історичних, археологічних, культурних, природних об’єктів, що потребують збереження та охорони.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ та руїни підземних церков і печер. Тут зафіксоване зростання видів рослин, що занесені до Червоної та Зеленої книг України.

Територія парку входить до Смарагдової мережі Європи (UA000026 Kholodnyi Yar).

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x