Яка різниця між додатковою та бустерною дозою вакцини?

Яка різниця між додатковою та бустерною дозою вакцини?

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ про бустерну дозу для людей від 18 років 6 січня. Про це він повідомив на сторінці у Фейсбуці.

За інформацією МОЗ України, бустерну дозу від COVID-19 вводять як ревакцинацію після повного курсу щеплень, аби посилити ефективність вакцинації, що з часом знижується.

Яка різниця між додатковою та бустерною дозою?

Додаткову дозу призначають людям, у яких міг не виробитися достатній рівень імунітету через низку причин, як-от: рак крові, ВІЛ-інфекція, проведення трансплантації органів, хіміотерапія, лікування великими дозами гормональних препаратів.

Додаткову дозу вводять за 1-3 місяці після останнього щеплення тією ж вакциною, якою робили попереднє щеплення. Імунізація препаратом не впливає на термін дії COVID-сертифікату.

Фото: Центр громадського здоров’я України

Відтепер бустерну дозу вводять громадянам, яким понад 18 років, людям 60+, медикам та співробітникам будинків інтернатного типу для того, аби посилити захист через поступове зниження ефективності вакцини. Бустером – мРНК-вакцини – потрібно щепитися за 6-9 місяців після вакцинації. Сертифікат про вакцинацію продовжать.

COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби зявиться наприкінці січня. Доти усі, хто вакцинувався бустером, зможуть користуватися «зеленим» сертифікатом про повну вакцинацію.

Фото: Центр громадського здоров’я України

Аби отримати новий цифровий документ, варто надіслати запит на порталі чи в застосунку «Дія» не раніше останніх чисел січня. Алгоритм генерації сертифікату не відрізняється від того, як створюються COVID-сертифікати на підставі одужання чи вакцинації.

Єдиною відмінністю є термін дії нового документа — він буде чинним 270 днів від дати проведення останнього щеплення від COVID-19.

Фото: Центр громадського здоров’я України

Також в Україні змінили схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19, згідно з якими вакцину CoronaVac від Sinovac Biotech тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech). Окрім цього, після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca.

Фото: Центр громадського здоров’я України

Нагадаємо, напередодні в Україні дозволили бустерну дозу вакцини від COVID-19 для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x