Свята завершуються: як відновитися після застіль

Свята завершуються: як відновитися після застіль

На новорічні свята понад 80% громадян ні в чому собі не відмовляють у харчуванні. І через це майже третина населення набирає від 3 до 5 кілограмів ваги − такі дані Центру громадського здоров’я. Часто побутує думка, що після гулянь одразу потрібно бігти в спортзал, або сідати на дієту, голодувати. Та фахівці кажуть, вдаватися від одних крайнощів до інших, не варто.

 

Добряче наїдатися щонайменше тиждень, а потім сідати на дієту, для нібито повернення належної форми − рішення погане. Дієтологи кажуть, переїдання, як і недоїдання − це стресу для організму, пише ТСН.

Була у вас слабкість до салатів, м’яса чи чогось іще − нехай. Тепер, потрібно просто повернутися до звичного режиму харчування. «Потрібно зменшити порції. Відновити свій базовий режим, це 3 прийоми їжі. І обов’язково − вода. Водний режим ніхто не відміняв. Навіть збільшити свою добову норму води необхідно», − каже дієтологиня Марта Лісевич.

Вода є другим кроком у покращенні самопочуття після свят. Вона стимулює роботу мозку, підвищує еластичність судин та виводить токсини, якщо перебирали з алкоголем.

Після відновлення водного балансу, та режиму харчування, слід зважити й на якість того, що їсте. Хай навіть тимчасово, але менше жирного, смаженого, і майонезного. «Шкідливими є емульгатори, або якісь стабілізатори, які добавляють у промисловому виробництві», − розповідає кухар Борис.

Шеф-кухар каже, навіть у звичнім олів’є, яке без майонезу уявити складно, є безліч варіацій, і корисних. «Для правильного харчування салат ми заправимо гірчично-медовою заправкою, в її основі ми маємо гірчицю-мед і сік лимона», − додає він.

Усе нарізається як для класичного салату, а смак доповнює суміш кількох видів м’яса − яловичина та індичка приміром, або горошок маринований та свіжий одночасно. Є й інші поєднання. «Використовуємо суміш огірків, маринованого та свіжого. Вони доповнюють одне одного», − радить кухар.

Та лише їжею до норми організм привести не удасться. Четвертий пункт відновлення, експерти кажуть − сон.«Наше самопочуття, наше здоров’я залежить від сну», − переконує лікар-невролог.

Доведено − покращення і настрою, і зору, і продуктивності. Для цього слід лягати до опівночі, а ще краще на годину-півтори раніше.

«Заздалегідь, за день, за два починати вкладатися раніше. Зокрема зниження освітлення, за годину до сну і дуже важливо забрати екрани. Це комп’ютери, телефони, те що людям найтяжче зробити. Вони своїм синім світлом руйнують мелатонін, який викликає у людей сонливість», − розповідає лікарка-неврологиня Наталія Домрес.

Тримати в тонусі свій організм чудово допоможе спорт, якщо ним займалися до цього. Щоправда навіть так, під штангу краще не лягати, і «сім потів» на тренажері не зганяти. Тренери радять присідання і відтискання. Спортсменам радять раз по 50, але найліпше просто зважити на власні сили. Комусь можливо, вистачить просто прогулянки на свіжому повітрі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x