900 мільйонів спрямують з держбюджету на новий корпус Черкаського кардіоцентру

900 мільйонів спрямують з держбюджету на новий корпус Черкаського кардіоцентру

Проєкт будівництва корпусу серцево-судинної хірургії презентували в Черкаському обласному кардіологічному центрі 11 січня. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

Під час заходу голова Черкаської ОДА Олександр Скічко розповів про перспективи розвитку медичного закладу.

– Я захоплююся результатами діяльності Черкаського кардіоцентру, адже це один із провідних центрів в Україні. Усе це зроблено здебільшого завдяки ентузіазму лікарів. Наше завдання – покращити якість надання медичних послуг. Тоді цей рік стане продуктивним у цьому напрямі. Зокрема, плануємо вдосконалити матеріально-технічне оснащення, – зазначив Скічко.

За його словами, у 2022 році розпочнуть будівництво нового корпусу серцево-судинної хірургії, що триватиме два роки.

– Хвороби системи кровообігу – це найбільш поширена патологія. Наша мета зробити так, аби медичні послуги отримувало якомога більше жителів Черкащини. Ми плануємо побудувати один із найсучасніших корпусів, тому зможемо лікувати пацієнтів і з сусідніх областей. 4,5 тисяч пацієнтів із хворобами системи кровообігу отримують лікування в стаціонарі щорічно, – зауважив голова ОДА.

Будівництво нового корпусу дозволить покращити надання медичних послуг, зокрема: зменшити летальність при інфаркті міокарда на 50% і збільшити кількість операцій на відкритому серці втричі.

– Нам необхідно вдвічі збільшити кількість ліжкомісць, а також пакетів НСЗУ. Зараз Черкаський кардіоцентр отримує чотири, але варто поставити ціль і отримати щонайменше ще 6, – пояснив Олександр Скічко.

Відповідно до проєкту новий корпус матиме площу 8000–9000 м². Тут облаштують приймальне відділення, діагностичний центр, операційне відділення, відділення анестезіології та інтенсивної терапії та сучасного гелікоптерного майданчика, аби здійснювати ургентні хірургічні втручання й трансплантацію.

Реалізовувати проєкт у межах президентської програми «Велике Будівництво» планують протягом 2022-2023 років. З держбюджету спрямують близько 900 мільйонів гривень на будівництво. За словами голови Черкаської ОДА, більшу частину, 500 млн грн, витратять на закупівлю сучасного обладнання.

– Ми маємо розвивати потужність закладу, аби черкащани могли отримувати кваліфіковану сучасну медичну допомогу тут і не шукати кошти для лікування за кордоном. Технічна документація вже затверджена і залишилося передати право користування закладу. Також депутати спрямували три мільйони гривень на виконання проєктно-кошторисної документації корпусу і виділили кошти на закупівлю обладнання, – сказав заступник голови Черкаської обласної ради Сергій Лісовий.

Він додав, нагальною потребою є розвиток трансплантації, адже вчасно проведена операція може продовжити життя майже на 20 років. Тому депутатський корпус надалі співпрацюватиме з кардіоцентром, аби заклад оновлювався і якість надання послуг удосконалювалася.

– Минулого року ми провели дві трансплантації серця. Це новий напрям, що розвивають на Черкащині. Так, пацієнтам, для яких класичні кардіохірургічні методи є не ефективними. Трансплантація дає хворим шанс на повноцінне й довше життя. Наша мрія – новий кардіологічний комплекс, що дозволить запровадити нові напрями, збільшити потік пацієнтів та покращити рівень надання послуг, – розповів завідувач відділення серцево-судинної хірургії Черкаського кардіоцентру Олег Журба.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x