Городищенському професійному ліцею – 95 років

Городищенському професійному ліцею – 95 років

Однією з візитівок Городищини є професійний ліцей, якому 10 квітня виповнилося 95 років. Це солідна дата, яка краще будь-якої реклами засвідчує авторитет і необхідність навчального закладу. Тут не виписують дипломи незрозумілих «менеджерів» чи «маркетологів», а навчають конкретним робітничим професіям, які мають найбільший попит на ринку праці – механізаторів, будівельників, зварювальників, перукарів та ін. Тому отримавши надійну професію і запас знань, випускники без проблем можуть працевлаштуватися і в Городищі, і в Києві, і закордоном, можуть відкрити власний бізнес. Випускники ліцею мають упевненість у завтрашньому дні, адже знають, що їхні знання та уміння дуже потрібні.
Прообразом сьогоднішнього ліцею була Районна школа фабрично-заводського учнівства, яку при цукрозаводі відкрили у 1922 році. Навчальний заклад був створений для підготовки кадрів масових робітничих професій. У перший рік було лише 20 учнів, потім їхня кількість весь час збільшувалася. Термін навчання у школі ФЗУ тривав 4 роки. Школа готувала спеціалістів високого класу, особливо по слюсарно-ремонтних роботах.

Як тільки наш край звільнили від гітлерівських загарбників, 11 травня 1944 року було відновлено і Городищенську школу ФЗУ. Адже на найвищому державному рівні прекрасно розуміли, що відбудувати країну зможе тільки добре підготовлений робітничий клас. Уже влітку було прийнято на навчання 75 учнів. Навчали слюсарів-технологів, токарів, ковалів, мідників-котельників, столярів. Школа організаційно входила до складу Городищенського цукрокомбінату, а з 1945 року існувала як самостійна одиниця на власному балансі й правом юридичної особи. Матеріальна база була дещо кращою, ніж до війни, та все ж відчувався брак житла, учні мешкали в бараках цукрокомбінату – у кожній кімнаті по 30-40 учнів. Крім спеціальних предметів у навчальний план були включені й загальноосвітні предмети.
З організацією в 1950-х роках Укрголовцукру покращилася методична робота й контроль за роботою школи, яка була в безпосередньому підпорядкуванні Київського бурякоцукрового тресту. Зі створенням у 1954 році Черкаської області та Черкаського бурякотресту школа стала його структурною одиницею, покращилося забезпечення матеріалами та обладнанням. Контингент учнів зріс до 150 осіб. З 1944-го по 1954 рік школа вела підготовку спеціалістів для Черкаської, Київської та Чернігівської областей.

З 1954-го по 1965 рік школа значно покращила свою матеріальну базу, зріс контингент учнів, у 1961 році був розширений навчальний корпус, придбано багато обладнання. У 1964 році уведено в експлуатацію гуртожиток на 169 місць, побудована велика токарна майстерня.
У квітні 1958 року ряд шкіл ФЗУ були реорганізовані або укрупнені. Тому всіх 180 учнів Черкаської автошколи і матеріальну базу перевели у Городище, контингент зріс до 350 осіб. Школа почала вести підготовку механізаторів для сільського господарства. У 1974 році став до ладу новий гуртожиток на 260 місць. Будівництво велося господарським методом, усі роботи здійснювалися силами майстрів та учнів.
У 1975 році Городищенська школа фабрично-заводського учнівства була реформована у професійно-технічне училище. Щороку комплектувалися 12-13 навчальних груп. Тут навчалися учні не тільки з Городищини, а й довколишніх районів.
Життя постійно рухається уперед, кожне десятиліття диктує свої вимоги. І доводиться докладати чимало зусиль, щоб відповідати викликам часу. У 2016 році ПТУ-14 було реформоване у ДНЗ «Городищенський професійний ліцей». Це не просто зміна вивіски, а можливість розширити спектр діяльності, вийти на якісно новий рівень.

Городищенському професійному ліцею – 95 років

– На сьогодні ми готуємо кваліфікованих спеціалістів для сільського господарства, будівництва, сфери обслуговування, – розповідає директор ліцею Віктор Моргун. – Готуємо майбутніх водіїв, зварювальників, трактористів, штукатурів, монтажників гіпсокартонних конструкцій, лицювальників-плиточників, слюсарів з ремонту автомобілів, адміністраторів, перукарів. Цього року ми отримали відповідну ліцензію і прийматимемо на спеціальність перукарів-модельєрів не лише після одинадцятого, а й після дев’ятого класів. Постійно працюємо над підвищенням рівня викладання та покращення матеріальної бази. Торік на зміцнення матеріально-технічної бази використали 330 тис грн власних коштів. Зробили ремонт, оновили обладнання і майстерні, придбали оргтехніку для забезпечення навчально-виробничого процесу. Нині проводимо реконструкцію системи опалення у гуртожитку (заміна труб, батарей), на що використали 135 тис грн власних коштів. На кожному поверсі гуртожитку облаштували душові. Працюємо над урізноманітненням дозвілля наших учнів, регулярно проводяться вечори відпочинку, тематичні заходи, спортивні змагання, туристичні походи, екскурсії, торік навіть здійснили сходження на Говерлу. Наші учні стають призерами обласних та всеукраїнських творчих конкурсів. Навчальний заклад дав путівку в життя для сотень громадян. В біографіях багатьох відомих та успішних людей зазначено, що свій трудовий шлях вони розпочинали в Городищі.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x