Черкаський архів планують оцифрувати

Черкаський архів планують оцифрувати

Зробити онлайн-доступними найзапитуваніші архівні документи планують на Черкащині. Ініціативу втілюватимуть у межах проєкту Державного архіву України. Про перспективи диджиталізації та розширення архіву області йшлося під час зустрічі голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова з керівництвом Черкаської ОДА, повідомляють у пресслужбі ЧОДА.

 

Голова Держархіву України відзначив, що нині на державному рівні ініціюють відкриття доступу до архівних документів, налагодження роботи вертикалі архівних установ України від центральних служб до місцевих.

– Тільки піднявши рівень розвитку регіональних архівів, можна буде сказати про сталий розвиток архівної справи в Україні, – відзначив Анатолій Хромов. – Ми ініціювали та підготували новий архівний закон, в якому, передовсім, ідеться про доступ до архівів. Крім того, ця реформа передбачає побудову в Україні єдиної галузевої вертикалі державних архівів. Тобто обласні архіви, після ухвалення закону, мають стати територіальними органами архівної служби.

За словами голови Держархіву України, одним із пріоритетів є цифровізація.

– Люди справедливо вимагають від нас забезпечити доступ онлайн до документів, – зауважив Анатолій Хромов. – Це кропітка робота. У нас 82 млн одиниць зберігання по всій країні. Ми вже готові запустити відповідний проєкт із нашими ключовими партнерами цьогоріч. Але щоб цей проєкт реалізувати, необхідні фахівці, які б працювали над якісною оцифровкою даних. На жаль, наразі Черкаський обласний архів – найменший за чисельністю робітників, хоч і один із найрезультативніших.

Як зауважила перша заступниця очільника Черкащини, в ОДА готові підтримувати проєкти з розвитку архівної справи.

– Збереження історичної пам’яті, яка зафіксована в архівних документах, – важлива справа, як і забезпечення можливості доступу до цих джерел інформації у зручний для нинішнього часу спосіб – через мережу інтернет, – сказала Галина Колосюк. – Із боку обласної влади ми підтримуємо проєкти, які нині ініціює Державний архів України.

Також учасники зустрічі обговорили перспективи надання додаткового приміщення для зберігання документів, а також організаційні засади роботи укрупнених архівних відділів районних державних адміністрацій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x