Торік фахівці Держпродспоживслужби провели майже 900 перевірок дотримання вимог санітарного законодавства

Торік фахівці Держпродспоживслужби провели майже 900 перевірок дотримання вимог санітарного законодавства

Упродовж 2021 року Держпродспоживслужбою області в межах здійснення заходів державного нагляду (контролю) проведено 892 планові та позапланові перевірки дотримання вимог санітарного законодавства. Зокрема, перевірки проводилися у закладах освіти, оздоровлення та відпочинку для дітей, лікувально-профілактичних закладах, на підприємствах централізованого питного водопостачання, сільськогосподарських, промислових підприємствах тощо.

 

Порушення санітарних норм та правил виявлені майже у половині перевірених об’єктів, зокрема, на 80% підприємств централізованого водопостачання (найбільше порушень виявлено фахівцями Уманського, Драбівського, Золотоніського, Монастирищенського, Черкаського управлінь), 75%  закладів освіти (найбільше порушень виявлено фахівцями Черкаського міського, Уманського, Смілянського, Черкаського управлінь), 45% сільськогосподарських підприємств (найбільше порушень виявлено фахівцями Уманського, Маньківського, Христинівського, Шполянського управлінь), 44% промислових підприємств (найбільше порушень виявлено фахівцями Уманського, Смілянського, Золотоніського, Черкаського управлінь).

 

Окрім того, на виконання доручень уряду, рішень Державної, регіональної та місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також з метою недопущення епідускладнень фахівці Держпродспоживслужби області взяли участь у проведенні понад 18 тисяч комісійних обстежень, моніторингових перевірок щодо:

  • дотримання вимог санітарних норм та правил на об’єктах централізованого і нецентралізованого водопостачання,
  • підготовки до роботи та під час експлуатації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в літній період,
  • готовності закладів освіти до роботи у новому навчальному році,
  • виконання протиепідемічних заходів з профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19 в соціально значимих об’єктах тощо.

 

При цьому порушення санітарних норм і правил, протиепідемічних вимог були виявлені на кожному четвертому об’єкті (24,2%). Найбільше порушень виявлено фахівцями Черкаського міського, Уманського, Смілянського, Маньківського, Монастирищенського, Черкаського управлінь.

Із метою поглибленої оцінки якості та безпечності питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, харчових продуктів, санітарного стану об’єктів нагляду при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) на підприємствах питного водопостачання, у дитячих навчально-виховних, інтернатних, оздоровчих, лікувально-профілактичних закладах та інших об’єктах нагляду було організовано відбір та доставку зразків питної води, готових страв, гігієнічних змивів на дослідження в Черкаську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби.

 

У межах цієї роботи впродовж минулого року досліджено:

  • понад 1200 проб питної води та 100 проб води поверхневих водойм за санітарно-хімічними, мікробіологічними та вірусологічними показниками;
  • понад 1000 проб харчових продуктів та готових страв за мікробіологічними, санітарно-хімічними показниками, зокрема, на вміст нітратів;
  • 2200 гігієнічних змивів.

 

Із них не відповідали гігієнічним вимогам 28% проб питної води з централізованих, 56% проб з децентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними показниками, 16% проб питної води з централізованих та 11% проб з децентралізованих джерел водопостачання за мікробіологічними показниками, 55% проб поверхневих водойм за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 6% проб готових страв за мікробіологічними показниками, 1% гігієнічних змивів.

Із метою визначення негативних факторів середовища життєдіяльності населення області було організовано та проведено лабораторно-інструментальні дослідження 2850 проб атмосферного повітря. У 2,4% досліджених проб встановлені перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних речовин (діоксид азоту, оксид вуглецю, пил зерновий). Проведено 90 лабораторно-інструментальних досліджень шуму, у 54% випадках його рівень перевищував гігієнічні норми.

За результатами перевірок за виявлені порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 1315 штрафів на загальну суму понад 350 тис. грн, застосовано одну фінансову санкцію на суму 3400 грн, за матеріалами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області притягнуто до дисциплінарної відповідальності 3 працівники. Керівникам суб’єктів господарювання направлено 382 приписи та понад 3,5 тис. пропозицій щодо усунення порушень санітарного законодавства, на адресу органів влади, місцевого самоврядування, причетних управлінь, відомств, організацій, керівників підприємств, установ направлено понад 2 тис. інформацій із відповідними пропозиціями щодо вирішення проблемних питань. За пропозиціями Держпродспоживслужби області 254 працівники з декретованих контингентів відсторонялися від роботи, фахівцями служби організовано проведення позачергового гігієнічного навчання з прийняттям заліків для 56 працівників.

 

За інформацією Держпродспоживслужби

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x