Що стає причиною виникнення параректальної нориці?

Що стає причиною виникнення параректальної нориці?

Ігор Михайлович Ваколюк, хірург-проктолог проктологічного відділення Черкаської обласної лікарні:

– Причиною виникнення параректальної нориці є гострий парапроктит – гнійне запалення біля прямої кишки. Факторів, які можуть спровокувати запалення, чимало: це може бути переохолодження, стрес, травми і хвороби прямої кишки, дисфункція кишечника, перенесені інфекційні хвороби. Якщо людина, занедужавши на парапроктит, не звертається за допомогою до лікаря, нагноєння розвивається і знаходить найпростіший шлях завершення – прорив у параректальну клітковину і вихід через пряму кишку.
Після того, як набряк і запалення минає, рана загоюється, лишається отвір – нориця. Це такий канал, який сполучає просвіт прямої кишки із зовнішнім середовищем. Будь-який парапроктит лишає після себе отвір – більший або менший, залежно від розміру запалення.
Коли запалення відкрилося, хворий відчуває полегшення, рана загоюється, але канал залишається. І з часом специфічна мікрофлора з кишківника знову потрапляє в канал, затримується там і запалення повторюється. Виникає хронічний парапроктит, який не мине без належної операції.

Чим більший обсяг запалення, тим важчі симптоми параректального абсцесу. В разі значного ураження, це сильний біль, підвищення темепратури, неможливість сидіти, загальна слабкість. Навіть якщо запалення незначне, все-таки слід звернутися до лікаря, який проведе належну терапію, чим запобігне переростанню хвороби у хронічну форму.
Якщо парапроктит діагностований вчасно, тобто перші 4 доби від початку захворювання, людину терміново оперують. Суть операції: розкриття абсцесу, видалення гною, антибіотикотерапія, подальші перевязки. У деяких випадках потрібно ліквідовувати норицю, яка утворилася від запалення.
Під час гострого запального процесу ліквідовувати норицю ризиковано, адже на фоні запалення не буде адекватного загоєння. Тому спершу ми відкриваємо абсцес, очищаємо місце запалення. А згодом, коли запалення неактивне, проводимо видалення параректальної нориці. Це відбувається шляхом висічення рубцевих тканин і подальшого накладення на це місце здорової тканини з прямої кишки. У разі непрофесійно пророблених маніпуляцій ця тканина може омертвіти, що призводить до страшних наслідків. Тому, наголошую, подібні операції слід довіряти лише досвідченому, професійному лікарю.

Операцію на товстій кишці повинен проводити кваліфікований проктолог, адже таке оперативне втручання потребує певної майстерності. Складність оперування прямої кишки у тому, що лікар може видалити тільки незначний обсяг тканин. Якщо хірург буде недостатньо обережний, можливе травмування сфінктера (м’яза), що призведе до того, що людина до кінця життя страждатиме від нетримання.
Подібних операцій в обласній лікарні провели вже багато, і рецидиви дуже рідкісні. Повертається недуга або у разі запущених форм хвороби, або особливо гострого процесу чи недотримання пацієнтом лікарських рекомендацій.
З додаткових питань звертайтеся до проктологічного відділення обласної лікарні: (0-472) 36-00-80.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x