Президент схвалив об’єднання громад на межі районів

Президент схвалив об’єднання громад на межі районів

13 квітня, до Верховної Ради України з підписом Президента повернуто Закон щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (законопроект №5520), який дозволить провести перші вибори у низці вже об’єднаних громад. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту «Децентралізація влади».

Як відомо, законопроект встановлює послідовність дій в процесі створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів, або у випадку об’єднання громад з містом обласного значення. Очікується, що з набранням чинності цього закону Центральна виборча комісія отримає беззаперечні підстави для призначення перших місцевих виборів у більш як 30 об’єднаних громадах, які чекають на це більше року.
Крім того, законопроект дозволить закінчити процес об’єднання ще десяткам громад, створених на межі районів, які через позицію ЦВК не поспішали приймати остаточне рішення.

Нагадаємо, відсутність підстав для призначення перших виборів в громадах, створених на межі районів або з містом обласного значення, ЦВК обґрунтовує необхідністю спочатку внесення Верховною Радою України змін до меж відповідних районів. Хоча за зверненням Мінрегіону парламентський комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення, де йдеться, що вибори в зазначених випадках можна призначати і без внесення змін до меж районів.

Сергій Слинько, керівник Черкаського підрозділу \”Центру розвитку місцевого самоврядування\”, прокоментував на своїй сторінці у Фейсбуці так цю подію: \”Зорівська, Ватутінська ОТГ і десятки громад з інших регіонів тепер всі мають можливості для старту! Більше ЦВК не матиме аргумениів, щоб відмовити у виборах. Нагадаю, що лише Зорівській ОТГ двічі ЦВК відмовила у призначення перших виборів голови і депутатів через те, щовони находяться на межі районів\”.

Нагадаємо, законопроект №5520 був прийнятий Верховною Радою в цілому 14 березня 2017 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x