Рецепт паски від бабусі

Рецепт паски від бабусі

Щороку Анжела Бойко, професор філософії Черкаського державного технологічного університету, випікає багато пасок для всієї родини. Рецепт перейняла від своєї бабусі, тож ним люб’язно поділилася з читачами «Нової Доби».

Рецепт паски від бабусі

«У родинах часто буває, що традиції і рецепти передають від бабусь до онуків. Моя бабуся була надзвичайною жінкою! Жінкою на всі 100 % − жіночна, тендітна, мудра, справжня дружина офіцера і берегиня роду! Скільки себе пам’ятаю – паски пекли завжди. І завжди особливі! Пасочки від бабусі красиві, з хрестами й голубами, «білою шапочкою» і яскравими прикрасами. Паски пеклись не тільки для себе, а й для дітей, внуків, брата з родиною, племінниці. Моєї другої мами – бабусі, яка стала бабусею в 37 – не стало в 1998 році. Бабуся завжди казала: «Щоб не було в житті, а паску спечи». З того часу на всю родину паски печу я. Був час, і наша родина трохи зменшилась. А потім – знов виросла, тому і кількість пасок збільшилась. У нас зараз двійко бабусь і дідусів (наші батьки), прадідусь, двоє синів і двоє дочок (наші діти з родинами), тітка і наші племінники ну й ми з чоловіком. Пасок треба багато, − розповідає пані Анжела. − Печу завжди у святу суботу на сході сонця. Рецепт бабусин. Я віруюча людина, тому і починається процес саме з молитви. Щирої. Від самого серця. Ну і власне сам рецепт. Буду рада, якщо стане комусь в пригоді. Друзі замучили проханнями, тому в цьому році спробую дати майстер-клас для друзів. Паска – це ритуал, тому на продуктах не варто економити.

Рецепт паски від бабусі

Для приготування паски за рецептом Анжели Бойко вам потрібно:
1 літр молока жирного або кефіру; 3 упаковки сухих дріжджів; 1 пачка вершкового маргарину (має бути м’яким кімнатної температури); 1 пачка вершкового масла, також м’яке, як і маргарин; 200 г сметани; 5 стаканів цукру; 1 чайна ложка солі; півсклянки олії (без запаху); ванільний цукор 3 пакетика; родзинки за смаком (обдаємо окропом і висушуємо на паперовому рушнику); 6–8 яєць; борошна – 2–2,5 кг, але може бути і більше.Усі продукти з вечора потрібно дістати з холодильника.

Рецепт паски від бабусі

Уже всі пам’ятають, що тісто на паски не любить протягів і голосних звуків, тому в домі має бути тепло і тихо аж до того, як спечете останню пасочку. Перший і важливий крок – опара: потрібно нагріти молоко або кефір на плиті до теплого стану, додати дріжджі, цукор і десь 2 склянки просіяного борошна. Усе перемішати і накрити рушничком. У цей час можна загадати бажання і подумати про хороше. Далі відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки перетираємо з цукром. Білки збиваємо з сіллю. Коли опара зійшла – додати сметану, масло, маргарин, вимішати. Потім потрібно додати окремо жовтки і білки. Знову вимішати. Далі додаємо борошно, яка попередньо потрібно просіяти. І все вимішати, додати родзинки. Тісто має не липнути до рук. Вимішувати тісто потрібно повільно і довгенько й воно має підійти двічі. Форми змастити маслом. Господиня використовує і металеві, і силіконові, і паперові форми. Але більше любить бабусині металеві. У форму викласти тіста на третину форму і дати підійти. А потім − у духовку! Коли печете паски не відкривайте дверцята духовки! На гарячі паски нанести \”гоголь-моголь\” − збиті білки з цукром, тоді «біла шапочка» не тече і посипати прикрасами».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x