Вітамін D – для міцних кісток і непробивного імунітету

Вітамін D – для міцних кісток і непробивного імунітету

Вітамін D належить до жиророзчинних вітамінів, тому досить довго зберігається в організмі і краще засвоюється разом із жирами. Його різні форми називаються кальцифероли і представлені вони переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу (вітаміну D2), що надходить із дріжджів, та холекальциферолу (вітаміну D3), який отримано із тканин тварин.
Вітамін D міститься у продуктах тваринного походження: жирній рибі, печінці, яйцях, молочних продуктах, а ще у грибах. Виробляти його здатен людський організм і самостійно – для цього йому потрібне сонячне світло. Тому зі скороченням світлового дня нестача цього вітаміну загострюється, а це може призвести до проблем зі здоров’ям.

У першу чергу, зазначають фахівці, цей вітамін бере участь у процесах засвоєння кальцію та фосфору. Саме тому за недостатності вітамінів групи D у дітей переважно перших трьох років життя з’являються ознаки рахіту.
Достатня кількість цієї речовини знижує ризик серцево-судинних захворювань. Дані клінічних досліджень свідчать: серед пацієнтів із дуже низьким рівнем вітаміну D втричі вища ймовірність померти від серцевої недостатності, у п’ять разів більше шансів померти від раптової зупинки серця.

Брак вітаміну D впливає на процеси, що відбуваються в шлунково-кишковому тракті. За таких умов організм гірше засвоює поживні речовини, що надходять разом із їжею. З’ясовано, що дефіцит цього вітаміну сприяє розвитку ожиріння та діабету.
Медики також прийшли до висновку, що нестача вітаміну D призводить до блокування волосяних фолікулів по всьому тілу, як наслідок – волосся перестає рости й випадає. В особливо серйозних ситуаціях може дійти до повного облисіння.

У людей з атопічним дерматитом типу екземи досить часто спостерігається нестача цього вітаміну. До речі, екзема загострюється саме в зимовий період, коли організм отримує дуже мало сонячного світла та не має можливості синтезувати його самостійно. Ось чому взимку так важливо споживати продукти, що містять вітамін D, або приймати його у вигляді капсул.

Вітамін D необхідний і для зубів. Так, у ході одного з досліджень першій групі учасників щодня давали капсули з вітаміном D, іншим – плацебо. У підсумку в першої групи випробовуваних зуби і ясна були набагато здоровіші. Вітамін D допомагає організму виробляти натуральні антибіотики, які здатні захистити нас від інфекцій, зміцнюючи таким чином імунітет.
А ще вітамін D має вирішальне значення для підтримки м’язів у тонусі. Його дефіцит може послабити м’язи тазової ділянки, що відповідають за сечовий міхур, матку і пряму кишку. За даними від 2012 року, жінки, в організмі яких бракує вітаміну D, частіше страждають від нетримання сечі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x