Як стаття звільнення впливає на виплату допомоги по безробіттю?

Як стаття звільнення впливає на виплату допомоги по безробіттю?

Відповідають юристи Черкаського обласного центру зайнятості:

− Якщо працівник звільняється за власним бажанням без поважних причин та планує звертатися до центру зайнятості, то термін виплати допомоги по безробіттю становить максимально 270 днів, а саму допомогу він отримає тільки на 91-й календарний день із моменту звернення до Центру зайнятості. У разі, якщо в трудовій книжці, коли працівник звільняється за власним бажанням вказано про поважну причину (наприклад, переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або жінки на роботу в іншу місцевість), то термін виплати допомоги по безробіттю не скорочується і становить 360 календарних днів.

− Якщо працівника звільнено за згодою сторін або з підстав, передбачених пунктом 7 частини першої статті 36, пунктами 3, 47 та 8 частини першої статті 40, статтями 41 (крім пункту 5) та 45 Кодексу законів про працю України, а також із аналогічних підстав, визначених іншими законами України, наслідком яких є притягнення особи до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної відповідальності тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк 90 календарних днів (з 271-го календарного дня, особам передпенсійного віку − із 631 календарного дня після призначення допомоги по безробіттю) і становить максимально 270 днів.

− Якщо працівника звільнено у зв’язку із зміною в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства підприємства, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП України), то виплата допомоги по безробіттю відкладається на місячний термін (з дати звільнення), але виплачується усі 360 календарних днів.

 

У той же час, у період дії карантину в Україні:

– реєстрація безробітних здійснюється з першого дня подання відповідної заяви до центрів зайнятості.

– допомога в зв’язку з безробіттям призначається з першого дня після того, як безробітний став на облік;

– розмір мінімальної допомоги підвищено до 1000.00 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x