Роман Морару-Бурлеску: «Бригадами трьох лікарень працювали як один механізм»

Роман Морару-Бурлеску: «Бригадами трьох лікарень працювали як один механізм»

Черкаські медики провели три трансплантації нирок п’ятого лютого. Двом реципієнтам пересадили органи від посмертного донора, одному – від родинного. Про це інформують журналісти «Нової Доби».

Спочатку фахівці виконали посмертну трансплантацію. Забір органів відбувся в Черкаській обласній лікарні. Протягом 12 годин в одній операційній працювало три бригади медиків: фахівці обласної лікарні та онкодиспансеру, а також лікарі з київської клініки.

– Донором став 25-річний черкащанин, який загинув у ДТП. Він перебував у вкрай важкому стані. А згодом фахівці діагностували в постраждалого смерть мозку. Минулої п’ятниці нас запросили до Черкаської обласної лікарні, аби поспілкуватися з родичами загиблого. Розмова була нелегкою, адже батьки перебували в напрузі й почувалися емоційно виснаженими. Попри це вони дали згоду на вилучення органів, аби допомогти іншим хворим, – зазначила трансплант-координаторка онкодиспансеру Наталія Босенко.

Вона зауважила, що першочерговими завданнями були: написати заяву-згоду, ввести дані в ЄДІСТ (Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин, що автоматично добирає пару донор-реципієнт), викликати пацієнтів і зробити їм аналізи на визначення імуносумісності.

Нирки отримали двоє хворих, які одні з перших стали на лист-очікування на проведення трансплантації. 29-річний хлопець перебував на гемодіалізі 8 років, а 52-річна жінка – 12 років.

– У листі-очікування в онкодиспансері я була рік, а до того, три роки в Білорусі. Але все ж таки сподівалася, що трансплантацію проведуть удома, на Черкащині. Щиро дякую кваліфікованим лікарям і родичам донора, які подарували мені шанс на повноцінне життя, – сказала черкащанка Ольга Петрова та додала, що завдячує підтримці близьких, адже вони були поряд протягом усього часу лікування.

Як розповів завідувач Черкаського обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску, медики працювали в операційній майже 12 годин.

– Аби операція минула успішно, довелося швидко ухвалювати рішення. Вдячний бригаді анестезіологів, які вчасно зреагували і підготувалися. Також велика подяка родичам донора, бо вони в скрутну хвилину зробили безцінний вчинок для реципієнтів. За кілька годин після згоди ми вилучили нирки. Це вже не перший мультиорганний забір і кожен фахівець чітко виконував функцію. Бригадами трьох лікарень працювали як один механізм, – зазначив Морару-Бурлеску та додав, що операційний період тривав із 6:00 до 18:00, а пацієнтів готували майже добу. Сподіваюся, вони назавжди забудуть, що таке діаліз. Бригади також були втомлені, але мотивовані.

Після посмертної трансплантації фахівці Черкаського обласного центру онкоурології провели родинну пересадку нирок.

– У 2019 році в мене діагностували важку пневмонію. Після цього три роки перебувала на гемодіалізі. Я вирішила звернутися до лікарів Черкаського онкодиспансеру, аби вони провели трансплантацію. Свою нирку мені віддав тато. Операція минула успішно завдяки Роману Петровичу і його бригаді. Для мене це дуже важлива подія, як другий день народження. Тепер я не повинна їздити в заклад тричі на тиждень, аби пройти процедуру замісної терапії. Після трансплантації почуваюся набагато краще. Вдячна тату за те, що зробив для мене такий подарунок, – сказала 30-річна черкащанка Тетяна Свистун.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x