У п’ятницю на Черкащині переважатиме тепла погода

У п’ятницю на Черкащині переважатиме тепла погода

Атлантика на цьому тижні зробила справжній погодний подарунок, до нашого краю начебто навідався «березень». Значення середньої добової температури перевищують норму на 3−4º, становлять 1−3º тепла та за кліматичною нормою відповідають початку березня. Щоправда тепло поводиться дуже стримано і денні максимуми не перевищили 5−7º тепла, в той час, як за багаторічними даними вони можуть бути значно вищими. Наприклад, у ці дні у 2001, 2011 та 2020 роках було 11−13º тепла.

 

Наслідками потепління є: поступовий схід снігового покриву, відтавання верхніх шарів ґрунту на 1−4 см та руйнування льодоставу.

 

Попри відносне тепло, зимуючі культури продовжують перебувати в стані спокою. Денні відлиги лише виснажують їх, тобто рослини не продуктивно витрачають поживні речовини. Про це свідчить бурий колір рослин озимих культур на полях області. Проте, за результатами планового відрощування озимих культур агрометеорологами області (зразки взято 25 січня), загиблих рослин не виявлено, що свідчить про цілком нормальну їх життєздатність.

 

Вологозапаси ґрунту станом на 8 лютого у метровому шарі, у порівнянні з осінніми, поповнилися на 70−110 мм та становлять 150−170 мм та увійшли в п’ятірку найбільш низьких для останніх 30 років. Тобто основні вологозапаси зосереджені у півметровому шарі ґрунту і майбутній врожай в значній залежності від опадів весни.

 

Чого чекати від погоди надалі?

 

П’ятниця ще залишиться у теплій та без істотних опадів погоді, яку визначатиме у теплому секторі малорухомого циклону над Скандинавією. Температура вночі 0−5º тепла, вдень 4−9º тепла. Це буде найтепліший день перед наступним похолоданням.

У суботу територію нашої області перетне холодний атмосферний фронт із північного заходу. Він відзначиться опадами у вигляді мокрого снігу, посиленим вітром 15−20 м/с. Температура впродовж дня знизиться до 0−2º морозу.

 

І звичайна синоптична класика. Після проходження холодного атмосферного фронту, починається надходження повітряних мас із північних широт, що сприяє посиленню антициклонів.

Тому у неділю та на початку нового тижня, антициклон формуватиме на Черкащині ясні ночі та сонячні дні. Повітря вночі вихолоджуватиметься до 4−9º морозу, а вдень прогріватиметься до 1−6º тепла. Хочемо попередити, що у найближчі вихідні різко зросте атмосферний тиск на 10 одиниць, що може негативно вплинути на самопочуття метеозалежних людей.

 

 

За інформацією Черкаського гідрометцентру

 

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x