Усе, що потрібно знати про коронки на зуб

Усе, що потрібно знати про коронки на зуб

Протезування − відновлення сильно зруйнованого зуба за допомогою протеза − буває одиночним і мостовидним. У першому випадку встановлюється коронка на зуб, у другому − мостовидний протез, він же міст. Матеріали використовуються одні, а ось технологія установки коронок і мостів різна.

 

Чим поодинокі зубні коронки відрізняються від мостоподібних, як з їх допомогою будуть виконувати протезування і якими вони бувають? Лікарі стоматологічної клініки Люмідент − провідної мережі стоматологій в Києві − розповіли про особливості сучасних коронок.

Так, коронка на зуб є вид незнімного протеза, з її допомогою здійснюється відновлення сильно зруйнованої зубної одиниці. Конструкція повністю повторює пошкоджений зуб (анатомічна форма, розмір, при використанні сучасних матеріалів збігається навіть колір).

 

Зубні коронки: конструкція і вид

 

За призначенням поділяються:

  • коронка на передній зуб або конструкція на жувальний (відрізняються вимоги по міцності, естетичними показниками, різна ціна);

  • коронка на зуб (рідної) або імплант (в першому випадку будуть встановлювати на цемент або стоматологічний клей, у другому процес простіше, так як протез накручується гвинтовим способом).

 

По терміну служби зубні коронки ділять на постійний і тимчасовий вид. У першому випадку конструкція ставиться, коли проходить останній етап лікування. Тимчасова коронка на зуб − це проміжний етап комплексної терапії: її ціна мінімальна, але носиться така конструкція не довше півроку (наприклад, поки імплант приживається).

 

Матеріал, з якого робиться коронка на зуб

При виготовленні протеза може застосовуватися різний матеріал: золото, кераміка, оксид цирконію, пластмаса. До недавнього часу користувався популярністю і металокерамічний протез (він поєднував метал і кераміку).

 

Але цей вид мав низку недоліків (гальванічний ефект при наявності металевих пломб, алергічні реакції, зміна смаку страв, велику вагу і в результаті − неправильний розподіл навантаження на зуб). Із цієї причини сучасна стоматологія все частіше відмовляються від металокераміки на користь:

  • кераміки на передній зуб (матеріал зручний в обробці, з його допомогою відновлюється точна форма зуба, при цьому обточувати емаль під кераміку потрібно несильно);

  • оксиду цирконію на весь ряд (цей матеріал ідеально підходить на всі зуби − безметалеві коронки легкі, але міцні, мають таку ж світлопропускну здатність, що і емаль, не викликають алергії і не змінюють смаку страв);

  • якщо цирконієва коронка на зуб або керамічний протез не може використовуватися, застосовується платиновий або золотий матеріал.

 

 

Коли можна і не можна встановлювати одиночний протез

 

Процедура протезування (відновлення одиночною зубною коронкою) має свої показання та протипоказання, до перших відносять сильне руйнування зуба (необхідність відновити ряд) при збереженні зубного кореня.

У деяких випадках зубні коронки можуть використовуватися навіть при частковому пошкодженні кореня. Тоді в очищену порожнину коронкової частини зуба спочатку треба встановлювати вкладку (як правило, металеву), тільки потім може проводитися процедура протезування.

 

Не можна встановлювати поодинокі коронки на зуби:

  • при значних пошкодженнях кореня (в таких випадках виготовляється міст);

  • якщо зуб вже хитається;

  • є показання до видалення.

 

У клініках мережі Lumident рішення про те, як проводити протезування, приймається разом лікарем і пацієнтом. Причому перший пропонує кілька безпечних рішень, коли потрібно складне відновлення, розповідає про зовнішній вигляд протеза і його властивості. А пацієнт отримує можливість прийняти зважене рішення, оптимальне в плані поєднання естетики і бюджету.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x