Шиють екоторбинки: у Черкасах відкрили соціальне підприємство

Шиють екоторбинки: у Черкасах відкрили соціальне підприємство

Соціальне підприємство «W2W» (Women to Women) відкрили в Черкасах 17 лютого. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

У закладі працюють жінки з інвалідністю і ті, які постраждали від домашнього насильства. У межах ініціативи їм створили умови для розвитку професійного потенціалу та можливості, аби фінансово себе забезпечувати.

– Ми розуміємо, що жінка зможе розірвати коло насильства, якщо не залежатиме від кривдника матеріально. Тому створюємо робочі місця, аби вони власноруч виготовляли сумки, торбинки, косметички та авоськи з екологічних матеріалів. Для цього на базі підприємства є три електричні швейні машинки (одна – удома в співробітниці), оверлок, відпарювач й електричні ножиці. Потім продукцію продаємо в мережі або в черкаських супермаркетах, – розповіла директорка БФ «Родина ЛГ», керівниця «W2W» Олена Гавриш.

Вона додала, що 20% від прибутку спрямовують на благодійність. Частину коштів віддають на розвиток кризового центру «Мережка», БО «Позитивні жінки Черкас» та ГО «Спілка батьків молоді з інвалідністю».

За словами Олени Гавриш, як мінімум 8 жінок цільової аудиторії зможуть працювати офіційно, у режимі, якій їм підходить. Вони стануть більш фінансово спроможні і незалежні, зможуть отримати досвід створення і розвитку соціального підприємства.

– Ми врахували побажання покупців і шиємо зручні сумки. Є різні моделі, але вони мають загальні характеристики: короткі ручки, продовгуваті в ширині, місткі та з прошитим дном. Деякі плетемо в техніці макраме, а інші – виготовляємо з декоративного льону й оздоблюємо українським орнаментом або світловідбивальною стрічкою. На жаль, не всі вулиці в Черкасах освітлені як слід, а водії не завжди бачать пішоходів, тому виготовляємо такі товари, аби покупці почувалися безпечно, – зазначила заступниця керівника «W2W» Наталія Давиденко.

Як зауважила жінка, після травми вона їздила на навчання і здобула кваліфікацію швачки.

– Спочатку шила для себе косметички або сумки, але це було більше як хобі. Радію, що в Черкасах функціонує соціальне підприємство, адже я можу не лише займатися творчістю, а й отримувати за це кошти й підтримку. Інколи важливо поговорити з іншими про свої проблеми, бо тоді знаходяться шляхи їхнього вирішення. Окрім цього, для мене придбали окрему машинку із ручним приводом, аби було комфортно працювати. Тож я можу створювати вироби і вдома, – сказала Давиденко.

На заході були присутні представники донорів, міської виконавчої влади, громадських організацій та правоохоронних органів.

– Пригадую як три місяці тому працівники «W2W» презентували продукцію в Києві на маркетплейсі. Тоді сумку їхнього виробництва придбала Перша леді Олена Зеленська для своєї мами. Хочу побажати, аби діяльність соціального підприємства розвивалася, а громадськість підтримувала жінок, які постраждали від різних видів насильства, та купували їхні товари, – зазначила координаторка проєктів МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Анастасія Ляднева.

За словами заступниці директора департаменту-начальник управління розвитку соціальної сфери департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Юлія Ніконенко, у Черкасах це малорозвинений напрям і хочеться бачити більше ініціатив.

– Важливо заробляти самостійно. Адже може трапитись так, що жінка стане єдиною годувальницею в родинці. Потрібно надавати представникам цих соціальних груп можливість забезпечувати себе за допомогою власних навичок. Ми плануємо за кілька років створити муніципальний притулок для постраждалих, тому сподіваюся на подальшу співпрацю, – зауважила Ніконенко.

Начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Черкаській області – старша лейтенантка поліції Юлія Сліпченко розповіла, що питання домашнього насильства актуальне не лише в Україні, а й за кордоном.

– Через карантинні обмеження кількість викликів збільшилась. Подружжя частіше перебуває вдома, а тому починаються конфлікти, що переростають у насильство. Проєкт «W2W» має вагоме значення, бо жінки повинні знати, що вони потрібні соціуму і можуть звернутися по допомогу або розказати про свої проблеми, – зауважила Сліпченко.

Голова правління БФ «Позитивні жінки» Олена Стрижак теж вважає, що в жіночому колективі під час роботи можна ефективно обмінюватися досвідом, ділитися переживаннями та вирішувати їх.

– У закладі вдало поєднують психологічну допомогу й можливості економічного розвитку. Зайнятість завжди приносить успіх і результат. Якщо людина відчуває, що її робота затребувана, то самооцінка покращується і вона розвивається. Чудово, що активістки започаткували цю ініціативу саме в Черкасах. Продукція, яку сьогодні презентували, виготовлена з любов’ю. Покупці розумітимуть, що допомагають співробітницям та підприємству функціонувати. На мою думку, аби покращити потужність виробництва необхідна підтримка з боку органів влади, бізнес-структур і громадськості, – пояснила Стрижак.

Довідково: соціальне підприємство W2W (Women to Women)  м. Черкаси засноване у вересні 2021 року в межах проєкту «Посилення національних і регіональних механізмів побудови адаптивної, підзвітної та економічно ефективної системи протидії та запобігання насильству за ознакою статі». Реалізується Фондом ООН у галузі народонаселення за імплементації МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x