У Черкасах обговорили ініціативу щодо зниження ПДВ на продукти та комунальні послуги*

У Черкасах обговорили ініціативу щодо зниження ПДВ на продукти та комунальні послуги*

Круглий стіл, під час якого обговорили зміни до Податкового кодексу зі зниження ставки ПДВ супутніх товарів, продуктів харчування і енергоносіїв для наших виробників та населення, відбувся днями у Черкасах. Ініціаторами проведення цього зібрання стали представники фракції партії «ЗА МАЙБУТНЄ» у Черкаській міській та обласній радах, також долучилися місцеві підприємці.

 

Із першого липня нинішнього року нульовий ПДВ для харчових продуктів запроваджується в Європейському Союзі. В сусідній Польщі нульовий податок на низку продуктів: хліб, молоко, м’ясо, яйця тощо введено з 1 лютого 2022 року. Якщо Україна не вживатиме заходів та не знизить відповідно ПДВ для своїх виробників, українська продукція буде неконкурентоспроможною навіть на внутрішньому ринку, а високі ціни на продукти і далі боляче «битимуть» по гаманцях людей.

«Представники партії «ЗА МАЙБУТНЄ» у парламенті ініціювали законопроєкт про тимчасове скасування ПДВ на продукти харчування та зниження ПДВ на житлово-комунальні послуги. Ця ініціатива має дуже велике значення задля захисту як українського споживача, так і виробника, для забезпечення продовольчої безпеки нашої країни, − говорить керівник фракції «ЗА МАЙБУТНЄ» в Черкаській міській раді Геннадій Шевченко.

 

Законопроєктом пропонується до 1 січня 2023 року встановити:

– 0% ставку ПДВ на вироблені на митній території нашої держави продукти харчування;

– 7% ставку ПДВ на послуги з розподілу та постачання природного газу (крім скрапленого), електричної та теплової енергії, гарячої води, централізованих водопостачання і водовідведення.

 

Мета розробників законопроекту:

– захистити українських громадян і товаровиробників в умовах високого рівня інфляції та коронакризи;

– сприяти підтримці споживачів житлово-комунальних послуг в умовах пандемії та значного здорожчання енергоресурсів.

– привести українське законодавство у відповідність до європейського. Як відомо, в ЄС 0% ПДВ на продукти харчування вводять з 1 липня цього року, а сусідня Польща вже з 1 лютого запровадила нульовий ПДВ.

 

 

Законопроєкт про зміну ставки ПДВ на продукти харчування до нуля дозволить українському виробнику зберегти конкурентоздатність та підтримає звичайних громадян. Це стане оптимальною реакцією влади на політичні та економічні виклики. Також доцільно адаптувати національне законодавство в частині ухвалення  рішення щодо зниження до 7% ставки податку на додану вартість для сектору з постачання та розподілу енергоносіїв, що забезпечують житлово-комунальні послуги, як для населення, так і для суб’єктів господарювання (природного газу (крім скрапленого), електричної енергії, теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

 

«Якщо ми подивимося на досвід інших країн, проаналізуємо їхні успіхи, за певний період, перенесемо на українські реалії, буде зрозуміло, що законопроєкт №7023 нам потрібен», − підкреслила депутатка Черкаської міської ради Любов Майборода.

«Як виробники продукції, ми підтримуємо даний  законопроєкт. Якщо зараз ми не знизимо податки, ми знищимо українського виробника», − зауважує Оксана Махаринець, представниця ПрАТ «Юрія». − «Ми платимо ПДВ, коли купуємо продукцію, і коли продаємо. Ініційоване скасування ПДВ, безумовно, підтримає виробників».

За словами Георгія Гладкого, депутата Черкаської міської ради, голови постійної комісії з питань бюджету та економічного розвитку тимчасова відміна ПДВ на продукти та комунальні послуги має стати передумовою для відродження економіки.

«Законопроєкт № 7023 про зниження ПДВ на продукти та комунальні послуги, який подала на розгляд парламенту партія «ЗА МАЙБУТНЄ», знизить навантаження на українських виробників і покупців цих товарів та послуг. Оскільки увесь світ переживає різке здорожчання продуктів, до яких виробники закладають вартість енергоносіїв, держави Євросоюзу з липня відміняють ПДВ на основні продукти харчування. Тому такий крок з боку України просто необхідний і для бабусі, що купуватиме хліб, і для його виробника. Якщо в Україні зберігатиметься ПДВ на рівні 20%, наші продукти стануть дорожчими за європейські. Люди переплачуватимуть, а виробники скорочуватимуть виробництво, звільнятимуть людей, платитимуть менше податків до бюджету на розвиток регіонів і країни у цілому. Це означатиме крах української економіки і кризу для наших людей. У випадку ухвалення законопроєкту № 7023, що передбачає запровадження нульової ставки ПДВ на продукти та зниження ставки ПДВ на енергоносії, підприємства не будуть змушені закриватися, їх продукція буде конкурентоспроможною і доступною для споживача».

 

 

Депутат Черкаської міської ради, головний лікар Першої міської лікарні Тимофій Тронц підкреслив важливість ініційованого партією «ЗА МАЙБУТНЄ» законопроєкту для підтримки людей особливо зараз − під час коронокризи.

«Витрати на їжу сьогодні – це левова частка доходу родини, запропоновані заходи втримають зростання цін на продукти харчування, а значить збільшать їх доступність, зупинять подальше погіршення рівня життя людей, − акцентував Тимофій Тронц.

По завершенню обговорення Геннадій Шевченко зазначив, що на найближчій сесії Черкаської міської ради представники фракції «ЗА МАЙБУТНЄ» будуть звертатися до колег-депутатів, щоб розглянути цю ініціативу.

«Також звернення буде до Верховної Ради, до Президента України, прем’єр-міністра. Це досить на часі нині, тож будемо працювати з депутатами з інших фракцій, переконуватимемо їх підтримати цю ініціативу. Ми дивимося на Євросоюз у цьому плані, якщо вони ухвалять нульову ставку із 1 липня, наш виробник буде ще більш неконкурентоспроможним, тому треба робити це терміново. Сподіваюся, що колеги з міської та обласної рад нас підтримають», − підсумував Геннадій Шевченко.

 

 

Нагадаємо: законопроєкт № 7023, зареєстрований депутатською групою «Партія «За майбутнє», передбачає зниження ставок ПДВ на продукти харчування до 0% та на комунальні послуги до 7%. Як наголошують автори ініціативи, він дасть можливість зберегти конкурентоспроможність українських виробників в умовах запровадження на території ЄС «нульового» ПДВ на продукти з 1 липня 2022 року.

 

* Політична реклама

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x