Провідному дитячому письменнику-черкащанину – 80

Провідному дитячому письменнику-черкащанину – 80

Володимир Рутківський, провідний український дитячий письменник, що народився в селі Хрестителевому на Черкащині, сьогодні святкує 80-річний ювілей. Автор романів для дітей і підлітків, письменник та журналіст друкується і 1959 року. І хоч народився ювіляр на черкаській землі, живе і працює він в Одесі.

Навчався Володимир Рутківський в Одеському політехнічному інституті, потім працював на Одеському суперфосфатному. Невдовзі зрозумів, що справжнє його покликання — література. Тому він перейшов журналістом в Одеський облтелерадіокомітет.

Провідному дитячому письменнику-черкащанину - 80Починав Володимир Рутківський як поет, потім вирішив писати для дітей. У його доробку такі відомі твори, як «Бухтик з тихого затону», «Аннушка» (українське видання – «Ганнуся», 2012), «Гості на мітлі», «Сині Води» та інші. Про нього у світі літертури почали говорити після виходу у видавництві «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–Зі» його книжки «Джури козака Швайки», яка у рейтингу «Книжка року» посіла друге місце, у рейтингу радіослухачів — перше. Трилогія виходила друком протягом 2007-2010 років.

– Довгий час твори Володимира Рутківського були недоступні українському читачеві, – коментує на своїй сторінці у мережі Facebook Сергій Ганницький, завідувач відділу історії краю Черкаського обласного краєзнавчого музею, фотограф. – За радянських часів письменника не раз звинувачували в українському націоналізмі. В Україні відмовлялися видавати його твори, проте перекладені російською приймали до друку у видавництвах Москви. В Україні Рутківський став відомий уже за часів незалежності.

Автор – лауреат численних літературних нагород, зокрема премій імені Лесі Українки, Миколи Трублаїні, Віктора Близнеця, рейтингу «ЛітАкцент року 2009» (за другу книжку з трилогії «Джури-характерники»), літературної премії «Книга року BBC 2011» (за історичну дилогію «Сині води»), а також Національної премії України імені Тараса Шевченка (2012). На відсотки від грошової частини Шевченківської премії заснував приватну нагороду в царині дитячої літератури «Джури».

У 2013 році кінопроект за романом Володимира Рутківського «Сторожова застава» переміг у 5-му конкурсі Державного агентства з питань кіно, отримавши часткове фінансування. 2017 року екранізацію мають презентувати в кінотеатрах України. А у 2016 році українсько-російська група компаній «Star Media» розпочала роботу над новим повнометражним історично-пригодницьким фільмом «Джури козака Швайки» в жанрі історичний екшн із елементами містики й детективу за мотивами однойменного роману Володимира Рутківського. Сценарій разом із Рутківським написала відома авторка детективів і сценарист Ірен Роздобудько.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x