Українська багата на синоніми: сьогодні відзначають Міжнародний день рідної мови

Українська багата на синоніми: сьогодні відзначають Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови в Україні відзначають 21 рік поспіль. Це свято бере початок від трагічних подій 1952 року в Бангладеш.

 

Що це за свято

Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Однак початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Із 1971 року, після проголошення незалежності Бангладеш, цей день відзначають у країні як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

За даними цієї організації, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43 % із них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

 

ТОП-10 цікавих фактів про українську мову

 

  1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

  2. За лексичним запасом найближчою до української мови є білоруська − 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно), потім − російська (62%). «До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11», − кажуть експерти.

  3. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких − кличний.

  4. У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.

  5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української до середини XIX століття була назва «руська мова».

  6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».

  7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».

  8. Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.

  9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

  10. Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово «вороги» може звучати як «вороженьки».

 

 

Спеціально до Дня рідної мови зібрали для вас найкращі вислови відомих людей про мову.

* * *

«Мова – далеко не тільки “засіб спілкування”, тобто передачі “вже готових думок”, як нас усіх учили в імперській школі. Куди серйозніша її місія – бути способом народження тих думок: коли “нема мови”, людині просто-напросто “нема чим думати”».

Оксана Забужко

 

* * *

«Українці – стародавній народ, а мова їхня багатша і всеосяжніша, ніж персидська, китайська, монгольська і всілякі інші».

Евлія Челебі

 

* * *

«Найбiльше i найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя i своï сподiванки, розум, досвiд, почування».

Панас Мирний

 

* * *

«Мова – втiлення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любiмо ïï, вивчаймо ïï, розвиваймо ïï! Борiмося за красу мови, за правильнiсть мови, за приступнiсть мови, за багатство мови…»

Максим Рильський

 

* * *

«Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось бiльш значуще. Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам’ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу».

Олесь Гончар

 

* * *

«Мова – це великий дар природи, розвинутий i вдосконалений за тисячолiття з того часу, як людина стала людиною».

Кiндрат Крапива
* * *

«А на москалiв не вважайте, нехай вони собi пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У їх народ i слово, i у нас народ i слово. А чиє краще, нехай судять люди».

Тарас Шевченко. “Передмова до нeздiйсненного видання “Кобзаря”

 

* * *

«Мова – душа кожної національності, її святості, її найцінніший скарб».

Іван Огієнко

 

* * *

«Відчуваю й усвідомлюю, яка це красива й легка мова».

Іван Репін

 

* * *

«Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла».

Микола Гоголь

 

* * *

«Скільки української мовної території, стільки й української державності».

Іван Заєць

 

* * *

«Я дуже люблю … народну українську мову, звучну, барвисту й таку м’яку».

Лев Толстой

 

* * *

«Щоб мова тобі повністю відкрилася, маєш бути залюбленим в неї.
Українська мова – божиста, богодана, богообрана».

Мойсей Фішбейн

 

За інформацією інтернет-джерел

 

Реклама

2 3 голосів
Рейтинг статті
guest

2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Мудрість України

Ввічливість та Повага в Українській Мові така є Велика,як і Великодушнісь та Подяка до природи знаходиться в самій Душі нашої Неньки УКРАЇНИ!!!

Любов

Українська мова – колискова))))))))))))))

2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x