Зеленський: «Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету»

Зеленський: «Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету»

Рішення щодо визнання «незалежності» окупованих районів Донецької та Луганської областей Росія ухвалила вчора. За словами президента Володимира Зеленського, такими діями РФ порушує суверенітет і територіальну цілісність України та легалізує свої війська на Донбасі, які перебували там з 2014 року. Про це він заявив у зверненні за підсумками засідання РНБО, йдеться на сайті Черкаської ОДА.

–Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Уся відповідальність за наслідки у зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії, – наголосив глава держави.

Крім того, за його словами, визнання «незалежності» окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у межах «Нормандської четвірки».

–Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати. Сьогоднішнім та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка вісім років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона це заявляє, – зазначив президент України.

Володимир Зеленський повідомив, що обговорив ситуацію, що склалася, з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом США Джозефом Байденом, прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Також запланована телефонна розмова з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Він зазначив, що сьогодні МЗС України направило державам – членам Ради Безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Також ініційовано скликання засідання Ради Безпеки ООН та проведення спеціального засідання ОБСЄ.

–Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації, – наголосив президент.

Крім того, за словами Володимира Зеленського, ініційовано екстрене скликання саміту «Нормандської четвірки».

–Від наших партнерів ми очікуємо чітких і дієвих кроків підтримки. Дуже важливо побачити зараз, хто наш справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати РФ словами, – акцентував глава держави.

Президент запевнив, що Україна віддана політико-дипломатичному врегулюванню й не піддається на провокації.

–Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора. За нами – правда. І правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Щойно ми побачимо зміну ситуації, щойно ми побачимо зростання ризиків – ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так було й надалі, – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави подякував усім громадянам України, які вкотре доводять, що українці – розумна й мудра нація і попри все зберігає холодну голову, реагує спокійно та виважено.

 

Як у світі відреагували на визнання «незалежності» Луганської та Донецької областей?

США, НАТО та ЄС засудили рішення Путіна про визнання «ДНР» та «ЛНР» і введення туди російських військ.

Одностороння атака Росії проти територіальної цілісності України є грубим порушенням міжнародного права та підставою для застосування пакету важких санкцій з боку Європейського Союзу. Про це у твіттері написала президент Європарламенту Роберта Мацола.

Чорногорія підтверджує свою однозначну підтримку незалежності, територіальній цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів, засуджує всі акти про визнання самопроголошених «Д/ЛНР». Про це йдеться в заяві президента Чорногорії Міло Джукановича в твіттері.

Австралійський уряд засуджує визнання Росією незаконних утворень на захоплених територіях Донецької та Луганської областей України і готовий разом з нашими партнерами оголосити про санкції, повідомляє «Укрінформ».

Франція запровадить санкції проти відповідальних за рішення про визнання Росією незаконних утворень на захоплених територіях Донецької та Луганської областей України.

Грузія підтримує територіальну цілісність України та рішуче засуджує рішення про визнання Росією псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР». Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі зазначила, що Росія повторює сценарій, який призвів до окупації 20% Грузії.

– Грузія стоїть поряд із вами, президенте Зеленський, і підтримує територіальну цілісність України і мир, – зазначила вона.

Німеччина відреагує жорстко й належним чином на дії Росії, яка порушила Мінські домовленості, резолюцію Радбезу ООН та знову зазіхає на суверенітет і цілісність України.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда засудив визнання Росією незаконних утворень в ОРДЛО.

Президентка Молдови Мая Санду виступила з рішучим засудженням визнання Росією так званих “ДНР” та “ЛНР” на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Сполучені Штати вважають нонсенсом введення в ОРДЛО російських військ як «миротворців» та обіцяють уже у вівторок оголосити про додаткові заходи з метою притягнути РФ до відповідальності.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголошує, що рішення Росії визнати незалежність так званих «Л/ДНР» суперечить принципам і Статутові цієї організації.

Під час засідання Радбезу ООН Китай закликав всі сторони до стриманості. Посол Китаю в ООН зазначив, що всі сторони конфлікту повинні уникати будь-яких дій, які можуть призвести до ескалації.

У зв’язку з визнанням незалежності так званих  «ДНР» і «ЛНР» Канада запровадить економічні санкції проти Росії, повідомила міністр закордонних справ цієї країни Мелані Жолі.

Туреччина віддана збереженню політичної єдності та територіальної цілісності України, вважає рішення Росії неприйнятним і заперечує його, закликаючи поважати міжнародне право.

Рішення Путіна про “визнання” незаконних утворень на території ОРДЛО є порушенням міжнародного права, Статуту ООН і актом агресії, який загрожує всій Європі, заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Байден підписав указ про санкції у зв’язку з підривом суверенітету України. Зокрема, йдеться про заборону інвестицій, торгівлю та фінансування псевдореспублік, блокування майна певних осіб і заборону певних угод у зв’язку з діями Росії та рішенням про визнання незаконних утворень на території Донецької та Луганської областей.

Чинний голова ОБСЄ глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, генсек ОБСЄ Гельґа Шмід, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт та генсек ПА ОБСЄ Роберто Монтелла засудили рішення Росії щодо визнання “незалежності” самопроголошених утворень в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), а також закликали скасувати це рішення.

Російське керівництво, визнавши незаконні утворення на території ОРДЛО, завдало серйозного удару по зусилля з пошуку мирного шляху врегулювання конфлікту та порушило суверенітет України. «Сьогоднішнє визнання президентом Путіним самопроголошених «народних республік» на сході України є грубим порушенням міжнародного права і серйозним ударом по всіх дипломатичних зусиллях щодо мирного врегулювання та політичного вирішення конфлікту», – заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

Визнання президентом РФ Володимиром Путіним так званих “ДНР” та “ЛНР” на тимчасово окупованих територіях українського Донбасу є чітким порушенням Мінських домовленостей та викликом дипломатичному врегулюванню. Про це заявив у своєму Твіттері федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер.

Італія засудила дії РФ та закликала повернутися за стіл переговорів. Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Луїджі Ді Майо.

Фінляндія засуджує односторонні дії Росії, які порушують суверенітет і територіальну цілісність України та вважає визнання сепаратистських регіонів на сході України серйозним порушенням Мінських домовленостей. Про це йдеться в заяві Президента Фінляндії Саулі Нііністьо.

Латвійська Республіка закликає міжнародне співтовариство запровадити жорсткі санкції проти Росії у відповідь на продовження атаки на незалежність України. Про це заявили спікер Сейму, прем’єр-міністр та міністр закордонних справ Латвії.

Президенти Єврокомісії та Євроради зробили спільну заяву через визнання Путіним «Л/ДНР». Президент Європейської ради Шарль Мішель та Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн засудили рішення президента РФ визнати незалежність двох самопроголошених утворень на територіях ОРДЛО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг рішуче засудив рішення Росії щодо визнання самопроголошених «республік» на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

–Це ще більше підриває суверенітет та територіальну цілісність України, зводить нанівець зусилля з розв’язання конфлікту та порушує мінські домовленості, стороною яких є Росія, – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

–Рада Європи підтверджує свою непохитну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонах, – йдеться у заяві Генсека Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич. – Ми закликаємо Російську Федерацію відмовитися від цього рішення та утримуватися від подальшого загострення ситуації.

Польща ініціює термінове скликання Євроради і накладення санкцій на Росію. “Рішення про визнання самопроголошених «республік» є остаточною відмовою від діалогу та грубим порушенням міжнародного права. Це – акт агресії проти України, на який необхідно відповісти однозначно у вигляді негайних санкцій”, – наголосив Моравецький.

Рішення президента Росії про визнання незалежності маріонеткових утворень “Л/ДНР” є відвертим порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. Про це заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

–Це кричуще порушення суверенітету та цілісності України. Це відмова від мінського процесу та мінських домовленостей. Я думаю, що це дуже поганий знак, – заявив він.

Президент Франції Еммануель Макрон засудив рішення Володимира Путіна визнати сепаратистські регіони сходу України та заявив про необхідність скликати термінове засідання Радбезу ООН.

– Однозначно йдеться про одностороннє порушення Росією міжнародних зобов’язань і замах на суверенітет України. Це вимагає термінового засідання Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, а також прийняття цілеспрямованих європейських санкцій, – заявив Макрон.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x