У Каневі, навпроти могили Шевченка, хочуть видобувати пісок

У Каневі, навпроти могили Шевченка, хочуть видобувати пісок

Депутати Ліплявської селищної ради Черкаської області хочуть дати дозвіл на видобування піску в заповідній зоні в Каневі. Про це повідомив «Укрінформ».  

За словами виконувача обов’язків директора Шевченківського Національного заповідника Валентини Коваленко, навпроти могили Тараса Шевченка є 22 гектари зелених насаджень природоохоронної зони.

– Минулої весни депутати Ліплявської сільської ради повідомили, що хочуть змінити цільове призначення землі й почати видобуток піску. Власне, просять дозволити, щоби посеред лісу з’явилася залисина, де б вони видобували пісок. Улітку, здавалося, ця проблема зникла, але зараз про неї знову говорять. Думаю, що це лише перший крок. Після кар’єра можуть з’явитися й інші промислові підприємства, – зазначила Коваленко.

За словами Коваленко, лівий берег уперше намагалась забудувати організація «Закордоненерго» у 1988 році, але тоді на заваді став поет Борис Олійник. Відтоді кілька відомих українських фірм не полишали цього наміру. Останнім був «Нібулон», що, зрештою, звів зерновий термінал біля Переяслава.

– Депутати сільської ради вже зверталися до обласного архітектурного бюро, аби змінити цільове призначення землі. Однак їм завадила обласна рада, яка не дала згоди. Думаю, що й цього разу облрада не погодить таке рішення. Про проблему знає голова Черкаської ОДА Олександр Скічко, який пообіцяв підтримку заповіднику, – наголосила виконувач обов’язків директора Шевченківського Національного заповідника.

Голова Ліплявської сільської ради Сергій Геращенко сказав, що сільрада не має до цієї проблеми ніякого відношення.

– Я вже втомився повторювати, що сільська рада не має ніякого відношення до цієї проблеми. Піском хочуть зайнятися підприємці, які взяли землю в оренду. Наскільки мені відомо, ідеться не про класичний піщаний кар’єр, а про реалізацію намитого піску, – пояснив Геращенко.

Він запевнив, що до конкретики справа ще не дійшла, а поки є лише наміри. За потреби проведуть громадські слухання і тоді вже співробітники сільради висловлять свою позицію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x