Чому паморочиться голова?

Чому паморочиться голова?

Ситуації, коли виникає запаморочення, нудота і слабкість, відомі кожному. Не завжди поява цих симптомів свідчить про розвиток якоїсь хвороби, однак нехтувати таким станом теж не варто. Запаморочення – це симптом, який відображає стан серцево-судинної, нервової, а в деяких ситуаціях і кровотворної, травної та інших систем організму.

Безпечні причини запаморочення
Причиною такого стану може бути активне виробленню гормону тривоги – адреналіну. Саме тому запаморочення виникає під час відповідального виступу або поруч із людиною, яка так подобається, що «голова йде обертом». У всіх цих ситуаціях виникає спазм артерій головного мозку і короткочасне обмеження припливу крові до його корі. У такому випадку все, що потрібно – заспокоїтися.

Голова часто може паморочитися у курців. У момент надходження в організм тютюнового диму відбувається гіпервентиляція легень, звужуються кровоносні судини. Якщо в курця постійно крутиться голова, то це ознака, що з шкідливими звичками вже пора закінчувати, і приділяти увагу стану власного здоров’я. Відмова від куріння спровокує поступове відновлення початкового стану організму, тому і запаморочення поступово зникне самостійно.

Навіть у абсолютно здорових людей може паморочитися голова і нудити під час руху – на атракціонах, у транспорті. У медицині є навіть окреме поняття для такого явища – «хвороби руху».

Прихильникам дієт варто пам’ятати, що запаморочення, нудота і слабкість дуже часто виникають при банальній нестачі глюкози в крові – це і змушує лікарів наполягати на тому, що дієту має формувати фахівець для кожного пацієнта індивідуально.

Коли потрібно бити на сполох

Якщо крім запаморочення ви відчуваєте інші симптоми, наприклад біль або порушення координації, то ви зможете визначити хворобу самостійно.

Отит середнього вуха. Якщо за кілька днів до того, як з’явилося запаморочення, слабкість і холодний піт, виникала біль у вусі, то у вас, найімовірніше, отит. При появі ознак запалення середнього вуха варто сходити на прийом до отоларинголога.

Погіршення слуху. Якщо запаморочення триває кілька годин, виникає одночасно з шумом у вухах і погіршенням слуху на обидва вуха, то найбільш імовірною причиною такого стану буде хвороба Меньєра. Якщо глухота розвивається тільки на одне вухо і виникає поступово – є імовірність розвитку пухлини головного мозку.

Головний біль і нудота. Мігрень і різкі напади головного болю можуть стати причиною запаморочень і нудоти. Мігрень частіше виникає у жінок, тоді як кластерні болі – досить часті причини запаморочення у чоловіків.

Також біль у голові може виникнути через струс головного мозку, а також у прогресуючих внутрішньочерепних крововиливах. У будь-якому випадку зверніться по лікарську допомогу.

Порушення координації. Буває, що після підйому з ліжка вранці паморочиться голова. Причинами такого стану стають порушення мозкового кровообігу – як минущі, так і гострі (геморагічні та ішемічні інсульти). Якщо подібні симптоми повторюються часто, обов’язкова негайна консультація лікаря – своєчасне лікування допоможе запобігти розвитку порушень. якщо паморочиться голова, коли лягаєте – обов’язкове обстеження хребта. Цей симптом дуже часто виникає при ускладненому остеохондрозі шийного відділу хребетного стовпа і здавленні хребетної артерії.

Прийом ліків. Часто люди скаржаться, що в них паморочиться голова і нудить, слабкість і загальне нездужання виникає при прийомі ліків – це може виникати під час прийому антигістамінних препаратів, снодійних і антидепресивних засобів, транквілізаторів, антибіотиків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x