Що посадити на кладовищі?

Що посадити на кладовищі?

У нашій країні заведено шанувати померлих: доглядати за могилами, приходити в певні дні до покійних, прикрашати останній притулок мертвих. Саме тому важливо знати, які квіти посадити на кладовищі, щоб це було не тільки красиво, але і доречно.

Перед тим, як прикрашати могилку, варто визначитися з тим, яка на кладовищі земля: чорнозем, пісок чи глина – і наскільки там достатня кількість сонця. Саме від цього, у першу чергу, має залежати вибір того, які квіти посадити на кладовищі, адже деякі з них можуть без проблем рости в тіні, розвиватися без води тощо. Також не варто купувати рідкісні або сортові рослини. На жаль, нині знаходяться люди, які не бояться викопувати такі рослини.
У першу чергу, варто звернути увагу на ті рослини, які самостійно плетуться по землі і створюють гарний зелений килим. До них належить барвінок, який цвіте красивими синіми квіточками ще з початку весни, а з липня радує яскравою соковитою зеленню. Плюсом цієї квітки є ще й те, що вона повністю забиває ріст бур’янів, надаючи могилі гарний, доглянутий вигляд. Щоправда ця рослина може поповзти і на сусідні ділянки. Щоб цього не сталося, за квіткою варто стежити і періодично обрізати.

Хорошим вибором може стати ірис чи нарцис. До слова, перший вважається квіткою жалоби, тому він дуже доречний саме на цвинтарі. Садити такі рослинки слід близько одну до одної, щоб не було видно землі. Цвітуть вони з ранньої весни і до кінця травня.

Для сонячних місць підійдуть однорічні рудбекії, флокси Друммонда. Хороші живі бордюри виходять із низькорослих видів седума. Для весняного цвітіння підберіть дрібноцибулинні (ботанічні тюльпани, нарциси). Для літнього оздоблення краще підійдуть тіньовитривалі рослини, наприклад, печіночниця. Щовесни вона буде виблискувати бузково-синіми квітками, а на зміну старому листю відросте нове. Можна підібрати форми з махровими квітками рожевого, пурпурової чи білого забарвлення. Добре підійде для таких посадок і азарум, або копитень, – вічнозелений трав’янистий багаторічник заввишки 15–25 см. Він має повзуче кореневище і стебла, які розгалужуються, а потім вкорінюються. Розростаючись, рослина утворює щільний покрив, який має красивий вигляд з ранньої весни до пізньої осені. Квітки в азарума дрібні, пониклі, червонувато-бурі зі слабким приємним ароматом. Дуже гарний вигляд мають хости, астільба. Припустимо садити і карликові сорти декоративних чагарників. У багатьох місцях існує традиція садити на кладовищі гортензію, але це підходить лише для вологих і напівтінистих місць.

Вибрати, які квіти посадити на кладовищі, можна також згідно з традиціями різних народів. Так, німці садять на могилах календулу. До речі, в німецькій мові цю рослину так і називають «квітка покійних». Ця рослина ніколи не в’яне, що створює враження нескінченності загробного життя і вічної пам’яті про померлих на землі. А в пам’ять про загиблих солдатів у жителів Німеччини прийнято садити декоративні соняшники.

Греки символом печалі вважають фіалку Віттрока, тобто наші братки. Давні ж слов’яни на могилах висаджували суницю, але виконувала ця ягода лише декоративну функцію. Вживати в їжу її дозволялося лише птахам. Вважалося, що вони доносять ягідки смачної рослини до покійних.

Вибираючи, які квіти посадити на могилі, можна звернути увагу на те, що подобалося самій людині. І в знак поваги посадити саме ці рослини. Але знову ж таки варто врахувати й те, наскільки вони вибагливі у догляді. Адже, наприклад, троянди навряд чи приживуться на цвинтарному ґрунті.

Визначившись із тим, які квіти посадити на могилу, можна подумати і про невеликий кущик або деревце, які також можуть прикрасити останній притулок. Так, наприклад, добре приймаються на кладовищах туя, ялівець, береза або осика. Але не варто садити коло могилок великі дерева, адже вони пускають глибоке коріння і часто псують пам’ятники.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x