Верховна Рада актуалізувала трудове законодавство на період воєнного стану

Верховна Рада актуалізувала трудове законодавство на період воєнного стану

Перебування держави в стані війни та діяльність працівників в умовах руйнування інфраструктури та порушення нормального порядку функціонування трудових відносин вимагають суттєвого перегляду чинної системи їх організації.

 

На цьому тижні Верховна Рада України ухвалила Закон України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану (реєстр. №7160), який, зокрема, захищає права найманих працівників на працю на безпечних територіях та отримання заробітної плати в період та після завершення режиму воєнного стану.

 

Зважаючи на зазначене, новим Законом утверджуються низка особливостей правового регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, наприклад:

– для відвернення або ліквідації бойових дій, інших складних обставин передбачається можливість переведення працівника на іншу роботу без його згоди, якщо така робота не протипоказана йому за станом здоров’я;

– у зв’язку з веденням бойових дій та загрозою для життя і здоров’я передбачається право працівника розірвати трудовий договір за власною ініціативою без попередження роботодавця у двотижневий строк.

 

Також Закон захищає громадян, що перебувають у відпустці у зв’язку вагітністю та пологами та відпустці по догляду за дитиною від розірвання з ними трудового договору з ініціативи роботодавця на період дії воєнного стану.

Нові норми трудового законодавства України також передбачають утвердження прав громадян на отримання заробітної плати в умовах війни. Відповідно до положень Закону, заробітна плата в період воєнного стану має виплачуватися на умовах визначених трудовим договором. При цьому, роботодавець повинен вживати усіх можливих заходів щодо забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Неможливість вчасно виплатити заробітну плату через бойові дії не звільняє роботодавця від обов’язку виплатити заробітну плату. Водночас, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Також Закон визначає можливість призупинення трудового договору, що водночас не призводить до припинення його дії чи розірвання. Варто зазначити, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Закон України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», та втрачає чинність з моменту припинення та скасування воєнного стану, крім частини третьої статті 13 цього Закону, яка втрачає чинність з моменту завершення виплати державою, що здійснює військову агресію, відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам.

 

Довідково:

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні 14 березня 2022 року розглянув проект Закону України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану за реєстр. № 7160, поданий народним депутатом України Галиною Третьяковою.

За результатами розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу і в цілому з техніко-юридичними правками та з урахуванням пропозицій Комітету.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x