До ювілею митця в Художньому музеї відкрили виставку

До ювілею митця в Художньому музеї відкрили виставку

21 квітня в обласному художньому музеї Черкаської обласної ради відкрито ювілейну персональну виставку заслуженого діяча мистецтв України Віктора Івановича Клименка. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській облраді.

Заслужений діяч мистецтв України Віктор Клименко народився у 1932 році на хуторі Веселому Новоселківського району Донецької області в сім′ї військовослужбовця. Через усе життя художник проніс зачарування природою рідного краю і своїми земляками. Навчатись малювати Віктор Іванович почав після сьомого класу, коли батько подав у відставку і родина переїхала в Дніпропетровськ.

Із 1948 по 1958 рік (з 1951 по1956 рік служив на Тихоокеанському флоті) навчався у Дніпропетровському художньому училищі, після закінчення якого був направлений на роботу художником у Дніпропетровську студію телебачення. У 1959-1964 роках навчався у Київському державному художньому інституті. З 1961 року Віктор Іванович є постійним учасником всесоюзних та всеукраїнських художніх виставок.

У 1964 році Віктор Іванович переїжджає до Черкас і бере активну участь у культурно-громадському та мистецькому житті області: у 1982-1986 роках – член художньої ради художньо-виробничого комбінату при Черкаському обласному управлінні культури; з 1983 по 90-і роки був членом художньої ради Черкаського художньо-виробничого комбінату Черкаського відділення Спілки художників України, а з 1984 – її головою.

У 2000 році Віктору Івановичу було присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв України». З 2002 року художник працював на кафедрі образотворчого та декоративного мистецтва Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького.

Віктор Клименко – один з небагатьох живописців, чиєму таланту підвладне все: творення історичної картини, історичного портрета й батальної композиції, пейзаж, портрети, натюрморти, побутовий жанр.

В історичному малярстві його захоплюють сильні і відважні постаті: Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс, Іван Сірко, Нестор Махно. Завдяки глибинності змісту і монументальності живопису створені художником реалістичні образи доростають до символічного значення. Цьому сприяє і глибоке знання історії, яке по-справжньому було розбуджене після здобуття Україною незалежності. Справжнім шедевром українського історичного малярства є картина Віктора Клименка «На шляхах століть». В цьому творі, як і в багатьох інших, втілено роздуми автора над складними сторінками української історії.

Особливою любов′ю позначені його краєвиди із зображенням українських церков, дзвіниць, козаків, чумаків з кіньми і волами, з українськими хатами, вербами і тополями. Його твір «Українська хата у місячну ніч» постійно представлений у резиденції Ради Європи у Брюсселі. Твори митця зберігаються у багатьох музейних та приватних колекціях як України, так і зарубіжжя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x