Черкащани привезли нагороди з «Ігор нескорених-2017»

Черкащани привезли нагороди з «Ігор нескорених-2017»

Минулими вихідними мужні та нездоланні доводили, що ніщо не стане на заваді у бажанні перемагати. І не лише на дистанції, а й у житті. «Ігри нескорених-2017» відбулися в столиці нашої держави. Брали участь понад 100 учасників, серед них четверо черкащан: Олег Остапенко, Вадим Мазніченко, Артем Лукашук, Валерій Рак (на фото зліва направо).

Міжнародні мультидисциплінарні змагання колишніх і чинних військових «Ігри непереможних / непереможених» (Invictus Games) проводять із 2014 року з ініціативи британського принца Гаррі. У змаганнях у Торонто (Канада) 23−30 вересня візьмуть участь збірні команди військових Афганістану, Австралії, Канади, Данії, Естонії, Франції, Грузії, Німеччини, Італії, Нідерландів, Нової Зеландії, Великої Британії, США, Йорданії, Іраку, Румунії та України.

Учасники змагатимуться у 6-ти спортивних дисциплінах: легка атлетика, пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, велоспорт на шосе та веслування на тренажерах.
− Я дуже рада, що познайомилася з цими хлопцями, вони наскільки життєрадісні, позитивні, з неабияким незламним бажанням перемагати, − говорить Лариса Воропай, представниця ГО «Яворина», яка власне й познайомила «Нову Добу» з переможцями.

Олег Остапенко – ветеран війни в Афганістані, там отримав травму ноги. Із вересня 2014 року по січень 2015-го служив у батальйоні «Донбас». Нині – заступник голови Черкаської обласної спілки ветеранів Афганістану.
− Такі заходи дуже корисні для молоді, це один з напрямків національно-патріотичного виховання, − зазначає пан Олег.

Вадим Мазніченко служив у 14 черкаському батальйоні, поранення отримав у 2014 році під час мінометного обстрілу. Далі – довготривале лікування, протезування. Зі спортом познайомився у Сполучених Штатах Америки, де перебував на реабілітації. Та й спортом чоловік став займатися після того, як отримав травму.
− У Сполучених Штатах спробував гірськолижний спорт, плавання на каяках, велоспорт. Брав участь у програмі реабілітації спортом. Крім того, у межах реабілітації спробував гаджети, які призначені для одноруких людей. На жаль, в Україні таких гаджетів немає, держава не може спрямовувати на це кошти, тож допомагає Сенаторський трастовий фонд, − розповідає чоловік.
На змаганнях здобув дві срібні нагороди. Нині Вадим допомагає адаптуватися ветеранам АТО після поранення, ампутації кінцівок.

Артем Лукашук служив у 25 бригаді ПДВ, із 2013 року. Сам хлопець родом з Донбасу. У 2014 році отримав осколкове поранення, після того – довготривала реабілітація в госпіталях Харкова, Дніпра, біля Києва, а потім у Литві.
− Щоб відчувати себе повноцінно, я почав посилено тренуватися, бо й до війни займався спортом, зокрема футболом. Із соціальної мережі «Фейсбук» я дізнався про змагання «Ігри нескорених» і вирішив спробувати себе, − ділиться Артем.

Усі тренування не видалися марними, адже саме Артем здобув «золото» з бігу на 100 метрів й увійшов до збірної України.
− Для мене це дуже почесно, адже я змагався з хлопцями, які фізично сильніші за мене, бо вони не мали травм ніг, − розповідає Артем.
Ще один учасник «Ігор нескорених» Валерій Рак родом із Христинівщини.
− Моя війна почалася навіть раніше, ніж із Майдану, адже вже й до того було нестерпно жити при тій владі. Відбув Майдан у складі 4 козацької сотні, далі пішов на фронт, адже 5 років служив у армії. Із серпня 2014 року до листопада 2016-го перебував у складі ДУК «Правий сектор», до того часу, коли він отримав поранення, − розповів Валерій.

Чоловіки зазначають, що змагання організовані на високому рівні, між учасниками були наскільки дружні відносини, що всі один за одного вболівали й бажали перемоги.
Нині Артем Лукашук та Валерій Рак готуються до змагань у Торонто, де намагатимуться здобути якомога більше нагород та на найвищому рівні представити нашу державу й Черкащину зокрема.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x