На вихідних в області прогнозують дощі, а в понеділок – похолодання

На вихідних в області прогнозують дощі, а в понеділок – похолодання

Рання весна веде себе за класикою − дружнього наростання тепла немає, відбувається чергування інтенсивних хвиль тепла та холоду. Так, останніми днями температурний фон у нашому регіоні дуже високий, 11−14º, що вище норми на 3−6º і більше відповідає кінцю квітня. Температура вдень 18−20º тепла, вночі 4−6º.

 

Такі високі температури спровокували не тільки раннє завершення опалювального сезону на Черкащині, тобто перехід середньодобової температури через +8º, а й інтенсивне прогрівання верхніх шарів ґрунту та активну вегетацію плодових. Зокрема, середня температура ґрунту на глибині 10 см становила 9−11º, на старті цвітіння абрикос.

Проте після такої погодної ідилії у вихідні характер погоди зміниться, пройдуть дощі та відчутно похолодає.

Найбільш холодним днем найближчої перспективи буде понеділок.

 

У суботу прогнозують мінливу хмарність, уночі без істотних опадів, вдень невеликий дощ. Вітер південний, 7−12 м/с, місцями пориви 15−18 м/с. Температура вночі 2−7º тепла, вдень 16−21º тепла.

 

У неділю буде хмарно з проясненнями, дощ, вітер північний 7−12 м/с, місцями пориви 15−20 м/с. Температура вночі 5−10º тепла, вдень 8−13º.

У понеділок − хмарно з проясненнями, дощ, уночі з мокрим снігом. Вітер північно-західний, 7−12 м/с, місцями пориви 15−20 м/с. Температура вночі 0−5º тепла, вдень 6−11º.

 

Така погода небезпеки для вегетуючих культур не становить. Фазовий розвиток дещо затримається, запаси вологи верхніх шарів ґрунту поповняться, покращаться умови для появи сходів та укорінення. Строки цвітіння плодових хоч і змістяться, все ж очікуються на тиждень раніше середніх багаторічних.

 

За інформацією Черкаського гідрометцентру

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x