Дощову та вітряну погоду прогнозують цього тижня в регіоні

Дощову та вітряну погоду прогнозують цього тижня в регіоні

Учорашня гроза у центральній та північній частині Черкащини наробила переполоху і це зрозуміло у нинішній час. Учора ввечері погоду в нашому регіоні формував активний атмосферний розділ. Унаслідок зіткнення холодного повітря з півночі та теплого з південних широт відбувся розвиток конвективних хмар значної висоти. За синоптичною класикою, вночі відбулося загострення теплого атмосферного фронту і спостерігалися грози.

 

В епіцентрі негоди 10−11 квітня опинилася Звенигородщина, де за 1,5 доби випало 33 мм опадів у різних фазах, що майже відповідає місячній нормі опадів. На ранок 11 квітня у Звенигородці встановився сніговий покрив висотою 2 см. Дощі пройшли по всій області проте нерівномірно на більшості площ випало 9−24 мм, на південному сході області лише 2 мм. Дощі поповнили вологозапаси ґрунту та зменшили дефіцит опадів, який триває з початку року і наразі становить у південній частині області 45−50%, у північній 5−30%.

 

Ключові погодні моменти нового робочого тижня: періодичні дощі, сильний вітер та похолодання.

 

Нестійку весняну погоду формуватимуть атмосферні фронти Чорноморського циклону, які ніби у «пастці» між потужними антициклонами із заходу та сходу, «зависнуть» над нашим регіоном.

 

На початку тижня хмарна погода та північна тяга вітрів не дозволять стовпчикам термометрів піднятися вдень вище +7…12°. Середньодобові температури утримаються на рівні +6..+7°, що на 2−3° холодніше за норму.

 

Вегетація сільгоспкультур триватиме за цілком сприятливих температур. Не пощастило лише квітучим абрикосам, які почали цвітіння у Черкасах. Для повноцінного запилення заважатимуть дощі та невисокі температури. Погіршаться й умови для проведення всіх польових робіт. Із припиненням дощів та підсиханням ґрунту посівну кампанію аграріям доведеться проводити у значно стислі строки.

 

Із четверга, 14 квітня, в області стане тепліше, дощі припиняться. Погодну ініціативу відразу перехопить південний антициклон, який до кінця робочого тижня формуватиме переважно сонячну та суху, але з помірним температурним режимом погоду.

 

За попередніми розрахунками розслаблятися не варто, бо у найближчі вихідні чекаємо чергову порцію вологи з півдня.

 

За інформацією Черкаського гідрометцентру

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x