Як боротися із ПМС?

Як боротися із ПМС?

Болючість у молочних залозах, біль унизу живота, головний біль, запаморочення, дратівливість − усе це ознаки передменстурального синдрому (ПМС), який виникає у жінок перед початком критичних днів. Існує величезна кількість гіпотез і теорій виникнення ПМC. Однак головна причина змін самопочуття перед початком місячних – циклічні зміни рівня гормонів. Саме гормональні порушення призводять до того, що змінюється настрій і з’являються неприємні відчуття.

З настанням місячних самопочуття приходить у норму, а в новому циклі ситуація повторюється. У цьому головна відмінність ПМС від звичайного погіршення самопочуття і настрою, яке іноді може відчувати кожен із нас.
Причин для порушень гормонального балансу чимало. Помічено, що передменструальний синдром частіше зустрічається у жінок у віці від 30 років. А також у тих, хто відчуває емоційне і розумове перенапруження – займається розумовою працею, багато годин проводить за комп’ютером. Крім того, появі ПМС часто сприяють куріння і надмірна вага.

Деякі дослідники пов’язують ПМС з нестачею вітамінів В6 і А, а також мінералів магнію і кальцію в другій половині менструального циклу. У цьому випадку організм стає вразливішим і прояви передменструального синдрому посилюються.
Основні причини неприємних щомісячних симптомів у жінок – напружений темп життя, часті стреси, нездорове харчування. Раціон все частіше стає незбалансованим і віддаляється від природних потреб організму. Щоб відновити запаси вітамінів і мінералів, слід ретельно продумувати своє харчування, регулярно включати в меню натуральні рослинні продукти. На жаль, це роблять далеко не всі.

Спричинити дефіцит вітамінів і мінералів також може і надмірне прагнення жінок до схуднення. Жорсткі дієти, вживання проносних і сечогінних засобів нерідко стають причиною нестачі життєво важливих речовин.
На жаль, на сьогодні часто буває так, що адекватно забезпечити всі потреби жіночого організму неможливо тільки за рахунок традиційного харчування. Тому прийом вітамінно-мінеральних комплексів – це важлива частина комплексного лікування ПМС. Важливо, щоб до складу обраного лікарем чи вами засобу входили магній, кальцій, вітамін В6. Після курсу прийому вітамінів і мінералів у жінок зменшується дратівливість, чутливість молочних залоз. Менше турбують відчуття втоми, набряклість, підвищений апетит.

Звичайно, лише лікарськими препаратами не обійтись. Жінкам, які страждають від передменструального синдрому, бажано дотримуватися чіткого режиму дня, підтримувати розмірений темп життя, правильно харчуватися. У дні перед місячними треба постаратися зменшити розумове навантаження, особливо напружену роботу за комп’ютером. Перед «критичними днями» краще зменшити і рівень фізичних навантажень. Не варто планувати на цей період важливих зустрічей і переговорів. Здоровий і тривалий сон, нормальна психологічна обстановка в сім’ї і на роботі пом’якшують прояви передменструального синдрому.
Якщо переліченого вище недостатньо – потрібне обстеження і консультація лікаря. Вибір подальшого лікування буде залежати від отриманих результатів обстеження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x