Ігор Табурець: «Найголовніше завдання для всіх – це перемога»

Ігор Табурець: «Найголовніше завдання для всіх – це перемога»

Уже понад 50 днів Україна бореться з росією, яка повномасштабно увірвалася до нашої країни. Усі українці, і черкащани у тому числі, намагаються робити все, щоб перемога настала швидше: хтось у лавах Збройних Сил, хтось у територіальній обороні, хтось волонтерить, хтось щодня працює і «тримає» економіку. Наша область – тилова, і завдань перед нами стоїть дуже багато: це й допомога тим, хто постраждав від окупантів чи й досі перебуває під вогнем, підтримка економіки, ефективна посівна, прийом внутрішньо переміщених осіб. Про те, як живе наша Черкащина у період воєнного стану, ми поговорили з головою Черкаської обласної військової адміністрації Ігорем Табурцем.

 

− Пане Ігорю, минув черговий тиждень війни, чи вдалося виконати ті завдання, які ви ставили перед собою та які ставило керівництво держави?

− Найголовніше завдання для всіх – це перемога. Та кожен виконує той обсяг завдань, які в результаті приведуть нас до неї. Усе, що стосується завдань, які стояли перед військовою адміністрацією протягом минулого місяця та тижня, вони виконуються за планом. Серед основних – це підтримання у відповідній бойовій готовності наших військових підрозділів на території області та економічна складова. Тобто вирішення сільськогосподарських питань, посівна, утримання економіки в стані не гіршому, ніж вона була до початку бойових дій. Можу сказати, що всі завдання ми успішно виконуємо.

 

− Хочу зупинитися на нашій теробороні, деякі кадрові призначення набули розголосу в ЗМІ. Яка ваша оцінка цієї структури по 12 бальній шкалі? І чи ви задоволені тим, хто працює в команді тероборони?

− Оцінка діяльності наших підрозділів теорборони як бойових відбувається зовсім по-іншій шкалі: або ми готові до виконання завдань, або частково готові, або взагалі не готові. Наші підрозділи теорборони та інші силові правоохоронні органи, які перебувають на території області та відповідають за безпеку, готові до виконання завдань. Що стосується кадрового питання, для мене основне, щоб була злагоджена робота на всіх рівнях. Якщо у нас виникають якісь питання, вони вирішуються як завжди швидко й без ексцесів. Ми працюємо як єдина команда – це є запорукою перемоги.

 

− А чи є злагода й порозуміння з керівниками місцевого самоврядування?

− Сьогодні територіальні громади – це основні структурні одиниці в нашій області. Тому будь-які питання що стосуються теороборони чи підготовки до оборони нашої території, мають вирішуватися швидко. Я схильний до того, аби працювати превентивно, тож завжди попереджаю, щоб не було непорозумінь щодо виконанням вказівок. Задля того, щоб організовано й цілеспрямовано досягати наших цілей щодо оборони та безпеки нашого регіону та громадян. Має бути чітка ієрархія наказів і їхнього виконання. Нещодавно на нараді з керівниками територіальних громад та районних військових адміністрацій я звернувся з проханням чітко виконувати розпорядження й накази, що надходять від обласної адміністрації.

 

− Війна дуже змінила нас, змінила людські долі. Черкащина стала місцем прихистку для багатьох українців, які тут або транзитно перебували або ж лишилися на невизначений час. Поділіться статистичними даними щодо кількості внутрішньо переміщених осіб та які нині найнагальніші потреби? Чи здатні ми працевлаштувати всіх охочих переселенців?

− Через Черкащину пройшли транзитно 120−130 тисяч внутрішньо переміщених осіб, майже 100 тисяч залишилися тут на невизначений час. Зокрема уже зареєстрували близько 60 тисяч осіб. Звичайно постає питання щодо розміщення та подальшого працевлаштування цих людей. Ми маємо резерви для розміщення ще 25–30 тисяч осіб, адже задіяна в цьому вся область, а не лише Черкаси. Це стосується й окремих домогосподарств і комунальних закладів, де можна поселити більшу кількість людей. Дуже радісно, що серед внутрішньо переміщених осіб є ті, хто відразу захотів працювати тут. Зокрема це стосується лікарів, лише в обласній лікарні вже влаштувалися 25 фахівців. Що стосується інших категорій людей, то за можливості будемо працевлаштовувати, відповідні оголошення розміщуємо та запрошуємо до роботи. Багато хто готовий працювати на волонтерських засадах або ж за символічну плату, адже люди хочуть відволіктися від тих страшних подій, які їм довелося пережити.

 

 

− Черкаська влада зініціювала релокацію бізнесу із зон бойових дій. Чи є вже перші результати, чи готові підприємства переїжджати до нас та який потенціал має область?

− Ми провели окрему нараду серед наших підприємців, де оголосили можливості наших підприємців, бізнесу, комунальних служб щодо розміщення різного роду бізнесу з інших регіонів. Це може бути від ІТ-технології до різноманітного виробництва. Наразі маємо понад 40 звернень щодо розміщення у нас бізнесу, щодо деяких уже триває процес щодо оформлення та переїзду.

 

− Нині дуже популярною є ІТ-сфера. Чи не плануєте запрошувати до нашої області цих фахівців, пообіцявши їм, скажімо, бронь від призову?

− Сегмент міркування наш набагато ширший ніж лише ІТ-галузь, адже в нас і так надзвичайно потужно розвинена ця галузь. Тож робити якісь заклики не варто. Фахівці ІТ-технологій дуже пов’язані між собою, тому якщо хтось із місцевих розповість, що у нас тут хороші умови, результат буде набагато кращим, ніж коли я це оголошу на загал. Черкащина − сільськогосподарський регіон, завжди акцентую на цьому увагу. За цією галуззю перспектива не лише для нашої області, а й держави. Тому задіяння будь-яких спеціалістів, починаючи від ІТ-галузі і до великого машинобудування, буде дуже позитивним для нашого регіону. Ми готові приймати всіх фахівців на найкращих умовах.

 

− Деяким попереднім головам обласної адміністрації не завжди вдавалося знайти спільну мову з представниками бізнес-еліти. Як у вас із цим справи? І наскільки повномасштабна війна показала хто є хто?

− Я для себе висновки зробив із першої зустрічі з підприємцями, до якої намагався залучити якомога більше великих підприємців регіону. У мене склалося враження, що кожен із них готових віддавати чи не все, аби перемога була за нами. Саме на підприємців покладено дуже не просте завдання: утримати свій бізнес та надати допомогу у тій чи іншій сфері. Крім того, що наповнювати бюджет, ще й волонтерством займатися. Кожен по-різному відноситься до ситуації в країні, але більшість зрозуміли, що допомогу варто надавати вже тоді, коли ворог далеко територіально.

 

− Яка нині статистика щодо зборів у місцеві бюджети і яка перспектива?

− Розпочався рік позитивно стосовно динаміки наповнення бюджету. Саме перші 2 місяці було перевиконання бюджету на 110 %. У березні маємо спад, тому говорити про позитивну динаміку зарано. На кінець квітня будемо мати недооотримання бюджету в межах 100 млн грн, це значна сума, але прогнозована. Тож будемо реагувати та зменшувати видатки.

 

− Найбільш уразливі категорії населення: пенсіонери, ті, хто отримують соціальні виплати, їм треба готуватися до скорочення фінансування?

− Із самого початку Президент України акцентував на тому, щоб уразливі верстви населення не постраждали. Максимальна уваг та фінансовий аспект приділяється саме їм. Ми бачимо, що нині пенсії й соціальні виплати отримують люди вчасно, а то й завчасно й у повному обсязі. Тому в цьому плані хвилюватися не варто.

 

− Черкащина аграрна, і кожен із жителів може бути впевненим, що голодні не залишимося. Які справи із посівною, які перспективи розвитку галузі сільського господарства?

− Ми пишаємося, що Черкащина – це сільськогосподарський регіон. Це важливо в умовах воєнного стану. Наразі можна сказати, що ми перетнули екватор посівної, надзвичайно успішно засіяли ярими зерновими та зернобобовими. Ми готові засіяти понад 470 тис. га, що наразі відповідає всім планам. До кінця квітня плануємо завершити посівну повністю. Що стосується палива, мінеральних добрив, засобів для обробки цього на сьогодні вистачає повністю.

 

− Ми дуже багато допомагаємо областям, які дуже постраждали від повномасштабного вторгнення. Чи є якась статистика кількості гуманітарних вантажів та з якими складнощами найчастіше стикаєтеся?

− Мені здається кожен із наших жителів зробив внесок і допоміг, хтось одягом, хтось продуктами, коштами, осторонь не лишився ніхто. У нас централізовано формується допомога на рівні військової адміністрації. Наразі загальна кількість гуманітарної допомоги  становить понад 1000 тонн.

 

 

− Із яким меседжем ви б звернулися до черкащан?

− Що стосується мого звернення до нашої громади, я би ще раз хотів наголосити, що країна перебуває у стані війни. Тому не можна розслаблятися. Я хочу попросити всіх із розумінням ставитися до обмежень воєнного стану, реагувати на повітряні тривоги. Адже кожен відповідальний за своє життя, життя своїх рідних, а про військові справи подбають самі військові.

 

Спілкувалася Тетяна Очеретяна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x