У ЧДТУ під час телемосту об’єднали науковців та студентів провідних вишів України

У ЧДТУ під час телемосту об’єднали науковців та студентів провідних вишів України

Сьогодні в Черкаському державному технологічному університеті стартували Дні студентської науки. Розпочалися вони Міжрегіональним науковим телемостом «Вчені України єдині. Разом ми сильніші», до якого долучилися викладачі та студенти технічних закладів вищої освіти України, партнери ЧДТУ з Чернігова, Харкова, Миколаєва, Сум, Києва, Полтави.

 

Цей захід щорічний, спрямований на демонстрацію здобутків студентів вишу, на популяризацію науки серед молоді. Цьогоріч Дні студентської науки в ЧДТУ відбуваються у період воєнного стану. Тож, щоб підтримати колег із закладів, які знаходяться у регіонах, де ведуться чи велися активні бойові дії, їх запросили до участі в телемосту. Також до університету завітали викладачі із Харкова, які тимчасово перебуваються у Черкасах.

 

 

− Важливо, що у такий нелегкий час, ми працюємо, навчаємося, підтримуємо колег, займаємося волонтерством, − сказав ректор ЧДТУ Олег Григор. − Близько 30 % наших студентів беруть участь у Днях студентської науки. Зрозуміло, що не всі вони отримають науковий ступінь, але приємно, що прагнуть до науки. Уся надія нині на наших студентів, які відбудують, відродять Україну. Я упевнений, що наші студенти докладуть усіх зусиль, щоб Україна процвітала.

 

 

До заходу долучився й начальник управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський.

 

− Надзвичайно складні випробування випали на долю нашої країни й кожного з нас. Але черкаські освітяни проявили себе якнайкраще. Майже всі навчальні заклади здійснюють освітній процес, хоч і в дистанційній формі. Крім того, вони долучилися до волонтерської діяльності: допомагають армії, внутрішньо переміщеним особам, − зазначив Данилевський. − Водночас ми не повинні забувати, що є речі, які важливі й під час війни. Минулого року за ініціативи голови ОДА спільно з обласною радою була заснована премія молодих науковців. І цього року попри воєнний стан ми вручили її, серед лауреатів є й науковці ЧДТУ. Ми розуміємо, що нині наше майбутнє за технологіями, ми маємо бути на крок попереду світу.

 

Андрій Марченко, голова Ради проректорів з наукової роботи ЗВО та директорів наукових установ МОНУ, доктор технічних наук, професор, проректор з наукової роботи Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» підкреслив, що нині наше завдання зробити Україну ще більш потужною в сенсі науковому та інноваційного розвитку. Адже без науковців виконати завдання, які постають та постануть перед нами у майбутньому, дуже складно.

 

 

− На сьогодні наше основне завдання по-максимуму зберегти фахівців, лабораторії, наукові школи. Навіть якщо викладач чи студент знаходиться тимчасово закордоном, він не повинен себе відчувати покинутим. Він має бути нашим представником в іншій країні, амбасадором, який захищає наші інтереси. Ми не можемо зберегти ту інфраструктуру, яка піддається бомбардування, чи перемістити лабораторії, і це дуже прикро, тому варто зберегти людей, адже це основний наш капітал. Ми розуміємо, що освіта і наука зазнає змін. Сильні сторони нашої освіти в прикладних дослідженнях, розробках, мають вийти на новий рівень і бути дуже тісно пов’язаними з потребами нашої країни та економіки, − підкреслив Віталій Пасічник, доктор технічних наук, професор, проректор із наукової роботи Національного технічного університету України Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського.

У межах заходу також відбулася виставка патріотичного малюнка Черкаського регіонального конкурсу «РАШИЗМУ – НІ! НАБЛИЖАЄМО ВЕЛИКУ ПЕРЕМОГУ», ініціатором якого був саме ЧДТУ. За бажанням окремих авторів їхні малюнки буть передані захисникам України.

 

Олеся Зінченко, Неля Пилипенко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x