Як зберегти здоров’я серцево-судинної системи?

Як зберегти здоров’я серцево-судинної системи?

Тетяна Крутінь, лікар кардіологічного відділення Черкаської обласної лікарні:

Як зберегти здоров’я серцево-судинної системи?

– За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, найпоширенішою причиною смертей на планеті є захворювання серцево-судинної системи. Не виняток у цій статистиці – і Україна. З-поміж країн Європейського Союзу наша держава посідає перше місце за рівнем смертності населення з причини хвороб серця і судин. Тому таким актуальним є питання профілактики серцево-судинних недуг. Щоб запобігти їхньому розвитку, важливо турбуватися про свій організм регулярно і комплексно.
Кардіологи виокремлюють дві групи ризику хвороб серцево-судинної системи. До першої входять люди літнього віку і ті, хто має спадкові захворювання серця. До другої групи належать люди з підвищеним вмістом ліпідів у крові, хворі на гіпертензію, курці, люди, які мало рухаються, мають зайву вагу тіла, схильні до частих стресів, хворі на цукровий діабет. Тобто, відмова від куріння, приведення ваги тіла у норму, активний спосіб життя і лікування гіпертензії можуть суттєво знизити імовірність виникнення проблем із серцем чи судинами.

Якщо ж вашою проблемою є часті стреси, спробуйте звести до мінімуму фактори хвилювання або змініть своє ставлення до них. Доброзичливе ставлення до себе й до оточення, уміння пробачати образи допоможуть зберегти серце здоровим надовго.
Важливим пунктом у переліку профілактичних заходів є фізично активний спосіб життя. Не забувайте про тривалі прогулянки на свіжому повітрі, плавання, туристичні походи. Це не лише приємно, але й корисно. Проводьте процедури загартовування – наприклад, контрастний душ. Відвідування сауни, лазні зміцнює стінки кровоносних судин. Дотримуйтеся при цьому і режиму сну – спати щодня слід не менше 8 годин.

Раціон харчування – не менш важливий, ніж фізична активність. Надмірне вживання солі сприяє ожирінню, погано впливає на стан судин, порушує кровотік. Особливо важливо слідкувати за кількістю солі у стравах тим, хто страждає від гіпертензії. Не слід також зло­вживати тонізуючими напоями, до яких належать чай і кава. Для збереження серця і судин у хорошому стані обов’язковою є відмова від куріння. Якщо вживання у незначних дозах червоного сухого вина ще можна виправдати певною користю для організму, то цигарки є однозначним ворогом здорового способу життя. Дехто виправдовує потребу в курінні необхідністю заспокоїтися – я вважаю, що можливо знайти інші, набагато ефективніші способи здолати стрес.
Найбільша небезпека для нашого серця криється у нас вдома. Кардіологи усього світу закликають: зберігайте спокійну, затишну обстановку у родині. Не варто зводити побутові незгоди до рангу принципових образ. Дім – це місце, де ми маємо набиратися сил, а не хвилюватися і псувати своє здоров’я.

Ще одна складова профілактики серцево-судинних хвороб – регулярні профілактичні огляди кардіолога. Сучасний ритм життя зумовлений тим, що люди поспішають заробити якомога більше грошей і забувають про своє здоров’я. За таких умов недуги серця молодшають. Якщо не так давно ішемічна хвороба серця вважалася проблемою людей похилого віку, то зараз хвороба помолодшала приблизно років на 10.
Пам’ятайте: фізична активність, позитивний настрій, доброзичливе ставлення до себе і оточення, відмова від шкідливих звичок та регулярне відвідування лікаря забезпечать вам цікаве, сповнене радісних подій життя, в якому не буде місця для хвороб!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x