Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів

Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів

27 квітня 2017 року в Навчальному центрі підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота відбулась урочиста церемонія відкриття навчально-тренувального комплексу та смуги перешкод. На урочистостях взяли участь перший заступник Голови Державної прикордонної служби України генерал – лейтенант Василь Серватюк, заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян та керівник відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт.

Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів
Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів

У ході зустрічі гостям було презентовано різноманітні програми підготовки, ознайомлено з навчально-матеріальною базою та умовами проживання персоналу Навчального центру. До речі, виготовлення, поставка і монтаж навчально-тренувального комплексу відбулося в рамках реалізації проекту міжнародно-технічної допомоги «Стале реформування Державної прикордонної служби України», що фінансується Державним Департаментом США. Також представниками Посольства США передано Навчальному центру спеціалізований FordRanger, який спеціально обладнаний для перевезення джерел іонізуючого випромінювання.

Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів
Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів

Власне, у начально-тренувальному центрі «Оршанець» демонструвалось кілька цікавих локацій. Одна із них — це майданчик з переданими черкаським прикордонникам мобільними автоматизованими радіаційними комплексами, які призначені для виявлення радіоактивних матеріалів на державному кордоні. Ця техніка також може бути застосована, як в стаціонарних пунктах пропуску, так і в пунктах контролю в’їзду-виїзду, на контрольно-пропускних постах, або взагалі на різних шляхах, які прямують в бік державного кордону. Комплекси дозволяють здійснювати не лише виявлення радіоактивних матеріалів, але й проводити радіаційну розвідку на предмет забруднення радіоактивними небезпечними речовинами. Одним із недешевих подарунків, ( а коштує ця техніка в межах 500 тис. грн.) — є спеціально обладнаний автомобіль для спеціалізованого підрозділу технічного обслуговування та ремонту. Сучасні транспорті засоби, вкрай необхідні прикордонній службі, передали присутні в «Оршанці» представники Міністерства енергетики США у рамках міжнародних проектів технічної підтримки. Вартість автомобілів вираховується сумарно, в залежності від вартості базового автомобілю та спеціального обладнання, яким він укомплектовується.

Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів

Інша локація − новий навчально-тренувальний комплекс. Так званий «KillerHouse» призначений він для підготовки фахівців із спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ та інших підрозділів – від прикордонних до поліцейських. Будівлі комплексу імітують одво- та двоповерхові будинки; де можна на «реальній місцевості» відпрацювати затримання злочинців у приміщеннях. Вартість тренувального містечка сягає порядку 7 млн грн. Ці кошти було виділено в рамках реалізації проекту міжнародно-технічної допомоги «Стале реформування Державної прикордонної служби України», що фінансується Державним департаментом США. Наприкінці ознайомлювальних оглядин прикордонниками навчального центру «Оршанця» було продемонстровано виконання тактичних дій з проникнення в будівлю різними способами з різних точок та затримання умовних правопорушників у приміщеннях.
Генерал-лейтенант Василь Сарватюк зазначив у своїх коментарях, щоразом з американськими партнерами ми робимо новий крок для подальшого розвитку міжнародного співробітництва у сфері протидії протиправної діяльності на державних кордонах нашої країни та проявам терористичної діяльності. У рамках спільних з урядом США проектах державна прикордонна служба України протягом кількох років отримує допомогу від наших американських партнерів. Вона широко використовується, як в охороні державного кордону, так і в підготовці персоналу для нашої служби. Він також підкреслив, що за останні роки черкаський навчальний заклад набув великого авторитету та визнання, отримав статус міжвідомчого та міжнародного.

У свою чергу керівник відділу з правоохоронних питань посольства США в Україні Христофер Сміт наголосив, що дуже радий нагоді спільно відзначити ще один спільний здобуток.
− Коли я пригадую 2014 рік, − зазначив Сміт, − тоді я прибув до України і ми розпочали нашу спільну справу, пам’ятаю всі ті нелегкі спочатку кроки , які привели нас до сьогоднішньої події. У 2014 році ми обговорювали, як ми з свого боку можемо допомогти прикордонній службі протистояти тим викликам, які постали в Україні на Сході країни, в зоні бойових дій та на інших ділянках українського кордону. Але сьогодні ми вже маємо чим гордитися. Створили та розвинули таке чудове тренувальне містечко, підготували новий спецпідрозділ у складі державної прикордонної служби «Дозор». І попереду у нас ще багато спільних проектів.

Державна прикордона служба наближається до євроатлантичних стандартів

Заступник міністра внутрішніх справ України Вадим Троян повідомив, що навчальні модулі типу «KillerHouse» Україна починає будувати і в інших місцях. До речі, для прикордонної служби — це самий перший такий модуль. — Ви можете пригадати приклад 2016 року, коли при проведені спеціальних операцій гинули люди, — висловив думку заступник міністра. — тому підготовці спеціальних підрозділів має бути приділено максимальну увагу. Не хочеться більше хоронити хлопців. І це дуже важливо дати їм такі навички, аби трагедій більше не було. Нагадаю, ще в 2014 році у міжнародному аеропорті «Бориспіль» навіть периметр летовища не охоронявся. У нас не було тоді не лінії розмежування, ні військових охоронців, майже нічого аби протистояти терористичній загрозі. Тоді летовище можна було без проблем захопити. Тому покращення, крок – за кроком таки відбуваються. Ми вдячні нашим американським партнерам, які готують для нас інструкторів, які навчають нас всім тонкощам протистояння терористичній загрозі. А викликів достатньо. Буквально минулого тижня журналістам в аеропорту «Бориспіль» ми показували приклади нашої співпраці з міжнародною організацією «Інтерпол». Було виявлено двох громадян — Молдови та Франції, які знаходились у міжнародному розшуку. Днями у Львові був виявлений міжнародний терорист, який прибув до нас з Туреччини. Нагадаю, що в Україні мають відбутись дві великих події — Чемпіонат світу з хокею та Євробачення. Звісно не дуже звично для нас бачити в аеропорту озброєних хлопців з «Дозору», але ми мусимо так вчиняти, бо це питання безпеки та людських життів.

Як зазначив начальник Навчального центру Держприкордонслужби в «Оршанці» полковник Дмитро Коцеруба, наразі один із напрямків, на якому зосереджений центр, – це виконання проекту «Нове обличчя кордону» з підготовки фахівців-прикордонників із нульовою толерантністю до корупції.
У рамках цього проекту вже отримано 1700 заявок . Випускники проекту будуть проходити службу у контрольно-пропускних пунктах міжнародного аеропорту «Бориспіль» і відділу прикордонної служби Краковець у Львівській області. Вони матимуть підвищене грошове забезпечення, отримають контракт до 5 років, але обов’язково пройдуть через перевірку на поліграфі. Навчальний процесс розпочнеться з 28 травня. Цивільна молодь навчатиметься близько 4 місяців, а військовослужбовці-прикордонники – місяць. Весь персонал навчений, мотивований. Головна вимога до майбутніх прикордонників – абсолютне несприйняття корупції.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x