Рецепти великодніх пасок на молоці та воді

Рецепти великодніх пасок на молоці та воді

Процес випікання паски – традиційний ритуал Великоднього свята. Навіть під час війни українці готують цю здобу вдома, адже без неї уявити це священний день просто неможливо.

Ми підготували 2 рецепти для випікання пухких пасочок: на воді та на молоці. Така рецептура допоможе без надмірних зусиль приготувати смачну випічку, яка порадує всю вашу сім’ю.

 

ПАСКА НА ВОДІ

Інгредієнти:

 

  • 0,25 ч. л. солі;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 130 г води;
  • 100 г цукрового піску;
  • 400 г борошна;
  • 0,5 пакетика швидкодіючих дріжджів;
  • 50 г вершкового маргарину;
  • 1 ч. л. соняшникової олії;
  • 3 шт. яєць;
  • 50 г розм’якшеного вершкового масла.

 

 

Спосіб приготування

 

Етап 1. Спочатку беремо воду, додаємо дріжджі, перемішуємо. Важливо, щоб вода не була холодною, а теплою. Воду, дріжджі й частину борошна перемішуємо, накриваємо рушником і ставимо «опару» підніматися на 30 хвилин.

Етап 2. Поки «опара» підходить ретельно змішуємо цукор і два яйця. Заздалегідь розм’якшене вершкове масло й маргарин змішуємо з рештою борошна. В отримане тісто додаємо вже перемішане яйце з цукром. Не забуваємо посолити тісто й додати ванільний цукор. Ще раз все ретельно перемішуємо. З’єднуємо отриману суміш з «опарою», що піднялася. Ще раз перемішуємо й залишаємо підніматися наше тісто для паски.

Етап 3. Поки тісто підходить можна підготувати форму для випічки. Змащуємо її соняшниковою олією, на дно заздалегідь вирізаємо кружечок пергаменту. Перемішуємо ще раз тісто і кладемо в підготовлену форму. (Кількість тіста – 1/3 форми). Знову накриваємо тісто (можна поставити в тепле місце), чекаємо годину.

Етап 4. Беремо одне яйце і відокремлюємо жовток від білка. Білок нам знадобиться для створення глазурі, а жовтком ми змастимо нашу паску, перед тим, як поставити в духовку. Заздалегідь потрібно поставити білок у холодильник, щоб остудити.

Етап 5. Отже, наше тісто для паски піднімається. Розігріваємо духову піч до 180 градусів. У жовток, додаємо одну столову ложку води й перемішуємо. Тісто, що піднялося до країв форми, змащуємо жовтком і ставимо в розігріту піч. Дуже важливо не відкривати духову піч перші двадцять хвилин, інакше наша паска може просто впасти. Готовність нашої паски можна перевірити звичайною дерев’яною паличкою (шпажкою). Якщо тісто не пристає – значить готове. Випікаємо приблизно 40-60 хвилин. Готову паску можна витягти з форми тільки після того, як вона охолоне.

Етап 6. Поки паска вистигає, ми готуємо глазур. Беремо охолоджений яєчний білок із холодильника, збиваємо міксером, додаємо 2-3 ст. ложки дрібного цукру або цукрової пудри. Отриману глазур намащуємо на паску.

 

ПАСКА НА МОЛОЦІ

Інгредієнти:

 

  • 5 л молока;
  • 100 г масла;
  • 200 г сметани;
  • 500 г борошна;
  • 10 шт. яєць;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 150 г дріжджі;
  • 150 г родзинок;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 2 г лимонної кислоти.

 

Спосіб приготування

 

Етап 1. Приготуємо опару. Злегка нагріваємо молоко й додаємо дріжджі,  500 гр борошна та 0.5 склянки цукру (250 г). Все перемішуємо і 1.5 години тримаємо в теплому місці, поки тісто не підійде.

Етап 2. Беремо 10 яєць, білки відокремлюємо від жовтків. У жовтки додаємо 2 стакани цукру й розтираємо. Додаємо 100 г масла, 0.5 ч. л. солі, 1 пакетик ваніліну, 200 г сметани, родзинки. Усе перемішуємо й потім додаємо 2 ст. л. олії.

Етап 3. В «опару» висипаємо нашу суміш, що приготували на другому етапі, і додаємо трошки борошна, щоб тісто тримало форму. Руки перед вимішуванням змащуємо олією. Ставимо все це в тепле місце на 1 годину. Опісля вмішуємо борошно, щоб тісто не прилипало до рук.

Етап 4. Форму для тіста змащуємо олією. Кладемо тісто у форму. Воно має займати 1/3 форми. Ставимо в тепле місце, поки тісто не підійметься до країв. Випікаємо 40 хвилин при 190 градусах.

Етап 5. Готуємо глазур. Охолоджуємо один яєчний білок. Збиваємо його міксером спочатку на маленькій швидкості, потім на великій. У процесі збивання всипати в білок пудру й лимонну кислоту. Збивати, поки маса стане однорідною, гладкою і блискучою. Глазур потрібно нанести на паску відразу, доки вона не засохла.

 

Надія Паніван, Тетяна Пасічна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x