У Черкаському онкодиспансері виписали пацієнтку після успішної трансплантації нирки

У Черкаському онкодиспансері виписали пацієнтку після успішної трансплантації нирки

Єлизавета родом із Кропивницького, їй 27 років. Сьогодні її виписують додому із Черкаського обласного онкодиспансеру після трансплантації нирки. Цього разу вона була родинною: від батька до доньки. Почувається дівчина добре, говорить, що має багато планів та мрій на майбутнє і сподівається, що все вдасться втілити. Єлизавета – пацієнтка Романа Морару-Бурлеску, завідувача обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазивної онкоурології.

 

Через ускладнення після кесаревого розтину у дівчини відмовили нирки. Наступного дня після операції її перевели на гемодіаліз. Місцеві лікарі мали надію на відновлення нормального функціонування органів, але того не сталося. Єлизавета дізналася, що в Черкаському обласному онкодиспансері роблять пересадки нирок, тому вирішила приїхати сюди на консультацію.

 

 

− На діалізі я була менше ніж пів року, для мене ця процедура була дуже неприємною, тому після операції без діалізу відчуваю себе дуже добре, − ділиться Єлизавета.

Ця трансплантація була родинною, нирку віддав батько. Тато себе добре почуває, виписали його раніше, ніж дочку.

Нині дівчина відчуває, що готова до повноцінного життя, має багато планів та мрій.

− Я дуже вдячна лікареві Роману Морару-Бурлеску, який зробив цю складну операцію. Він дуже уважний до пацієнтів, переймається станом кожного, це приємно, − говорить дівчина.

 

 

Мама Ніна розповідає, що дуже хвилювалася за доньку, адже проблема з нирками виникла раптово.

− Аж не віриться, що після того, що ми пережили, можна видихнути із полегшенням. Налаштовуємося на нову хвилю життя, сподіваємося, що все буде добре, завдяки нашому лікареві Роману Петровичу. Ми спочатку збиралися їхати в Київ на операцію, але після початку воєнного стану цього зробити не змогли. Нефрологи в Кропивницькому порекомендували нам приїхати в Черкаси до Романа Морару-Бурлеску, − розповідає пані Ніна.

 

 

За словами Романа Морару-Бурлеску, операція минула успішно, нирка працює.

− Коли мова йде про родинну трансплантацію це ризик і відповідальність перед усією сім’єю, адже ми забираємо нирку в здорової людини. Тому перед операцією і реципієнт, і донор проходять ретельне обстеження. Експлантацію, тобто забір органу, виконуємо лапараскопічно. Тому донор дуже швидко відновлюється після операції. Через три-чотири тижні пацієнтка приїде до перевірку та обстеження.

 

Цього дня до Черкаського онкодиспансеру завітав і голова Черкаської ОВА Ігор Табурець. Зокрема він ознайомився із роботою закладу та поспілкувався із пацієнткою після трансплантації.

− Черкаський онкодиспансер − це флагман серед медицини не лише в області, а й за її межами. Я вражений тим, які операції та послуги тут надають, рятують життя людей, ставлять на ноги хворих. Від початку року тут проведено 9 трансплантацій кісткового мозку та 6 нирок. І це надзвичайно високий показник на сьогодні. Дуже вдячний нашим лікарям, які на рівні із військовими виконують завдання із збереження життів, − зазначив голова ОВА.

Також він додав, що нині в області вдалося працевлаштувати близько 170 лікарів, які переїхали із інших областей, в онкодиспансері працюють 8 таких фахівців.

 

 

Директор Черкаського обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов розповідає, що операції із трансплантації нирок проводяться безкоштовно.

− У нас зараз дуже багато пацієнтів різного профілю, і тих, хто потребує пересадки нирки також. На сьогодні маємо достатнє забезпечення дороговартісними медичними препаратами. Пацієнтів приймаємо всіх, кому потрібна допомога, навіть тих, у кого втрачені якісь медичні документи. На сьогодні близько 15% наших пацієнтів – це люди, які приїхали із територій, де велися чи ведуться й досі бойові дії.

 

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x