Збільшився розмір тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Збільшився розмір тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Це стало можливим завдяки постанові Уряду №531 від 3 травня 2022 року «Деякі питання призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме».

Коментує заступник директора − начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова:

 

«Згідно з внесеними змінами тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме – 2 100 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2 618 грн.
Мінімальний розмір допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 1 050 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1 309 грн.

До внесення змін тимчасова допомога призначалась у розмірі, що становив різницю між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу.

Важливо! Тимчасова допомога у підвищених розмірах надається починаючи з січня поточного року.

Тому органами соціального захисту населення буде вжито комплекс заходів для проведення з січня 2022 року перерахунку розміру допомоги сім’ям, які її отримували у січні – травні 2022 року, з урахуванням виплачених сум цієї допомоги».

 

Перерахунок буде проведено за матеріалами особових справ, без додаткового звернення громадян.

Нагадуємо: тимчасова допомога призначається на дітей віком до 18 років у разі, коли:

– відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;

– стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

– місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

 

Для призначення тимчасової допомоги подаються:

– заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

– копія свідоцтва про народження дитини;

– декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

 

Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації.

 

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

– рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

– довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

– довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

– повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

 

Заяви на призначення тимчасової державної допомоги з необхідним пакетом документів подаються:

– у територіальних громадах − до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг;

– в містах обласного значення − до управлінь соціального захисту населення.

 

За інформацією департаменту соціальної політики Черкаської міської ради

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x