32 лісові пожежі виникло цього річ в області

32 лісові пожежі виникло цього річ в області

Цьогоріч весняний період на Черкащині розпочався раніше, ніж зазвичай – 18 лютого. Високі температури повітря, дефіцит опадів у поєднанні з вітрами зумовили підвищення рівня пожежної небезпеки. На сьогодні у Золотоніському, Смілянському та Черкаському районах уже спостерігається найвищий 5 клас пожежної небезпеки. На решті територій поки що зберігається 4 клас. Як відзначають в обласному гідрометцентрі, після 7 травня відбудеться зміна синоптичної ситуації. Упродовж наступного тижня збільшиться хмарність, значно знизиться температура повітря. Але вже в третій декаді травня очікується перехід до літнього температурного режиму, що характеризуватиметься підвищенням денних максимумів. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

Ліси займають до 15 % від усієї площі Черкащини. Саме тому одним з основних завдань весняно-літнього періоду є запобігання виникненню та протидія пожежам в лісових масивах, торф’яниках та сільгоспугіддях області, говорить Костянтин Омаргалієв.
– Сьогодні серед основних загроз весняно-літнього періоду є пожежі у наших екосистемах, які можуть мати довготривалий характер, розповсюджуватися на великі площі та завдавати значної шкоди довкіллю, – говорить Костянтин Сапартаєвич. – Нинішній аналіз виникнення пожеж в природних екосистемах свідчить про суттєве збільшення кількості пожеж від початку року. Так, цьогоріч на теренах області вже виникло 32 лісові пожежі проти десяти за аналогічний період минулого року. Водночас збільшилася й кількість пожеж на відкритій місцевості. Найбільше їх зафіксовано в Уманському, Золотоніському, Канівському, Шполянському, Кам’янському, Катеринопільському районах.
Рішенням обласної ради цьогоріч на реалізацію заходів забезпечення техногенної та пожежної безпеки на території області, вжиття заходів для ліквідації можливих наслідків надзвичайних ситуацій та подій виділено 200 тисяч гривень. Обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з управлінням ДСНС України у Черкаській області розробили порядок взаємодії, у районах затверджені мобілізаційно-оперативні плани залучення людей і техніки на випадок гасіння лісових пожеж.

За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Дзюбенка, для охорони лісів від пожеж в держлісгоспах області задіяно 26 лісових пожежних станцій (ЛПС), 32 пожежні автомобілі, пожежний трактор на базі Т-150, 50 тракторів з плугами, 35 мотопомп та інша техніка й інвентар. Також за безпекою в лісах слідкуватимуть 15 відеокамер спостереження. В управлінні вже провели планові протипожежні заходи. Зокрема, влаштували 1118 км мінералізованих смуг, провели догляд за 2938 км мінералізованих смуг, перекрили 211 позапланових доріг, провели 114 рейдів по виявленню порушників правил пожежної безпеки, притягнули до адміністративної відповідальності 4 особи та ін. Зважаючи на підвищення температури повітря, зростання класу пожежної небезпеки, в управлінні та в держлісгоспах встановлено цілодобове чергування, проводиться посилене патрулювання лісів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x