Новий робочий тиждень стартує помірним теплом, – гідрометцентр

Новий робочий тиждень стартує помірним теплом, – гідрометцентр

Причина прохолодного травня – домінування впливу атлантичних циклонів. Один із них, «EMMELINDE», наразі закидає у наш регіон холодне повітря з північних широт. Це відбувається через те, що у минулі вихідні циклонічний вихор переміщувався дуже близько до нашого регіону, відкривши шлях холоду. А як відомо, найважливіший погодоутворюючий чинник, це переміщення повітряних мас. 

 

23 – 24 травня погоду Черкащини формуватиме антициклон «ZEUS», тому новий робочий тиждень стартує помірним денним теплом 19-21°. У нічні години при малохмарному небі радіаційне (додаткове) вихолоджування земної поверхні остудить повітря до 4-9°. Атмосферний тиск зростатиме і буде відповідати кліматичній нормі.

 

Удень 25 травня, північний процес зміниться на західний, значно потепліє, температурний фон нарешті повернеться у своє «кліматичне русло», а стовпчики термометрів штурмуватимуть позначки 20° і вище. Таким чином, весна 2022 остаточно поверне втрачені теплі позиції.

 

26-29 травня атмосферні фронти атлантичних циклонів, які будуть рухатися більш північними широтами проявлять себе грозовими дощами, рвучким вітром та подальшим підвищенням температури вночі 9-14°, вдень 19-24°.

 

За попереднімиоцінками, розраховувати на більш рясні дощі можна 30-31 травня, з впливом атмосферних фронтів Середземноморського циклону.

 

Купальний сезон на Дніпрі на Черкащині в середньому розпочинається – 23 травня, коли вода прогрівається до 18º. Але в цьому році він затримується. Сьогодні на ранок температура води лише 15 °.

 

Через дефіцит дощів, який із початку травня становить 50-70%, в лісах області утримується надзвичайна 5 класу пожежна небезпека. Унаслідок останніх дощів пожежна небезпека тимчасово зменшилася: у Смілі, Чигирині та Каневі до високої 4 класу, у Жашкові незначної 2 класу.

 

За інформацією Черкаського гідрометцентру 

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x